Logo text

1969
BMW "SPICUP" Convertible Coupé

07 10 2011

Rok výroby: 1969 BMW ‘Spicup’ Convertible Coupé
Designér: Carrozzeria Bertone
Výrobní číslo: 0010
Typ motoru: 0010/2800 – R6 (šestiválec, benzín)

Termín pro "Koncept ‘nebo’ showcar ’ se objevil po 2. světové války jako prostředek k vytváření publicity a měření reakce veřejnosti na často radikální nápady pro nové modely. Byly postaveny za návrhů válcování laboratoře, marketingových experimentů, automobilové provokace a všeho mezi tím. Bez nich a žen jako dekorace by mezinárodní autosalony zůstaly o něco více nudný obří komplexy hal mega showroomů.

Umění a věda koncepčních automobilů vzkvétala v Turíně, Miláně a Modeně, v úrodné půdě staré a nové automobilky designérských studií a mezinárodních motoristických sportech. Tam na prahu “moderní doby” se narodil BMW Spicup. Slovo SPICUP je odvozené z mutace – SPIDER a COUPÉ.

Během roku 1960 za BMW jmenovitě Carrozzeria Bertone a italský automobilový inženýr Enzo Cingolani spojili své pracovní síly a chtějí předvést nápad se zatahovací střechou SPICUP. Z dnešního pohledu SPICUP můžeme také zařadit do kategorie (BMW) TARGA, kdy se jedná o “polo cabrio”. A,B i C sloupky jsou pevně dané v nosné karoserii vozu a je přes ně natažená plátěná skládací střecha, která se manuálně skládala (člověku to pak zabere cca 4min práce).

V roce 1969 byl Carrozzeria Bertone pozván se svým BMW SPICUP na auto salon do Frankfurtu a auto bylo prodáno velice rychle po jeho uveřejnění soukromému vlastníkovi. Další důležitý fakt je, že po roce 1970 auto dostává patřičné homologace pro provoz na silnicích a vůz se stává exotickým zbožím na automobilovém poli. V této době byl pak prodáván cca 10let a s nájezden 100 000 km což je pro “koncept – auto” nejvíce na světě!

Pár záporů co jsem ještě zjistil o *SPICUP*u je, že střecha moc netěsnila a auto nemělo snad žádnou anti korozní ochranu čili pak rychle rezlo. Interiér byl z pravého dřeva a často si na něm pochutnávali termiti. V roce 2008 jedno z mála dochovalých aut zakoupilo BMW a v létě roku 2010 bylo jako brand new dané do expozice v BMW museu Mnichově.

Další zrenovované auto bylo prodáno soukromému majiteli za příjemnou částku €460,000. Také jsem se dozvěděl, že údajně jednoho *SPICUP*a zakoupil kdysi pan Werich s panem Voskovcem, ale tato informace není 100% podložená. Asi jeli na powerballin.

(Kliknutím na obrázek se zobrazí ve vyšším rozlišení.)

doemixxx