Logo text

Quantum Levitation

24 10 2011

Minulý týden se konala v Maryland Science Center, konference ASTC (Asociace center pro vědu a technologii) s tématem Poznání, které funguje: Od teorie k praxi, s důrazem na to, jak vědecká centra a muzea uvádějí do praktického užití nové nápady, tak aby sloužily společnosti. Univerzita Tel Aviv předvádí kvantové superkonduktory uzamčené v magnetickém poli. Tenký disk, který levituje je vyrobený ze safíru a tenké vrstvy speciálního keramického materiálu (YBa2Cu3O7-x). Tato keramická vrstva nemá při bežné pokojové teplote žádne zvláštní vlastnosti. Jakmile je však zmražená na míň jak -185ºC, stáva sa z něj supravodič, tj. vede elektrický proud bez odporu a bez ztráty energie.

Supravodiče a magnetické pole sa jeden druhému velmi nezamlouvají. Jakmile je to možné, supravodič sa snaží magnetické pole vyloučit ze sebe ven. Tento efekt sa nazýva Meissnerův efekt.

V tomto případě je supravodič vemi tenký a tak magnetické pole penetruje tuto tenkou vrstvu v diskrétním množství (kvantová fyzika) ve tvaru magnetických trubic. Magnetické trubice lokálně narušují supravodivost a tak uzamykají supravodič ve vzduchu.

Sledujte naprosto úžasný video, který vám jistě řekne víc.

13