Logo text

Kniha KMENY

Preview # 3

27 10 2011

V následujících týdnech budeme čtenáře Biggboss.cz zásobovat ukázkami z připravované knihy Kmeny, ve které si tým kolem Vladimira 518 posvítil na současné městské subkultury. Texty doprovází bohatý fotografický doprovod od Tomáše Součka, který s pražskými partičkami strávil skoro celé léto. Kniha se bude křtít 1. prosince v Meetfactory.

KMENY > SKINHEADS

Skinheadi patří u nás k subkulturám nejvýraznějším a také nejkontroverznějším a o tom, že patří do KMENŮ nikdo nepochyboval . Milan Trachta alias Banán ve svém textu vyvrací starý stereotyp, že každý skinhead je automaticky rasista či neonacista a odhaluje přátelštější a zároveň mediálně ne tolik vděčnou stránku kmene, který má dlouhé kořeny.

Kořeny skinheadské subkultury (nebo „kultu“, jak říkají sami skinheadi) leží v Anglii. Zde se v první polovině šedesátých let začali v tančírnách potkávat mladí kluci z předměstí z okruhu tzv. mods se skupinami rude boys tvořenými přistěhovalci z Jamajky. Prolnutím jejich vizuálních stylů vzniká kultura skinheads, která vyznává specifické hudební styly „skinhead reggae“, soul a ska i oblečení vycházející z dělnických kořenů – pracovní boty, kšandy, košile. Oblíbené se stávají módní značky Fred Perry, Ben Sherman, Dr. Martens a později se přidává i Lonsdale. Hnutí nebylo nijak politicky vyhraněné a mezi skinheady patřila i řada černochů. V této podobě obliba skinheads vrcholí kolem roku 1969. Následně ale pod náporem subkulturní konkurence téměř zanikají a vracejí se znovu pod vlivem britské vlny punku na konci sedmdesátých let, kdy se formuje hudební styl oi! Ve skinheadské subkultuře se objevují nové prvky – jednak obliba fotbalového chuligánství a obecně nárůst agresivního chování. S tím souvisí i nově se utvářející polovojenský vzhled, který využívá vojenské doplňky a bundy typu bomber.

Do České republiky přichází skinheadské hnutí v druhé polovině osmdesátých let. Původně je spojeno s punkem, přičemž obě hnutí na sebe občas berou bizarní podobu, neboť kvůli politické situaci je přísun informací ze západní Evropy výrazně selektivní. K masovému rozšíření skinheads dochází po roce 1989 zejména s nástupem kapely Orlík. Ta míchá dohromady skinheadskou módu, vlastenectví, rasismus i důraz na konzervativní hodnoty, což v rozjitřené porevoluční době mnoha mladým lidem imponuje. Kapela ale poměrně rychle ztrácí svůj význam a je vytěsněna radikálnějšími skupinami, které směřují k jasnému neonacismu. Přesto se od začátku devadesátých let u nás formují i skupiny skinheads, kteří odmítají rasismus.

V rozhovoru se rozvyprávěla jedna z nejvýraznějších osobností pražského subkulturního světa vůbec – legendární Bukvičák. Na otázku, jak se z něho stal skinhead odpovídá: “To je dlouha historie. V devadesátým třetím jsem se přistěhoval na Ladronku a v devadesátým čtvrtým v létě byl benefit v Amsterdamu. Jel jsem tam a v klubu jsem uviděl skinheady. Byli stylově oblečený, koukal jsem, co to je, a začal se o to zajímat. Pak jsem se vrátil do Prahy a tady byl Pat, kterej dlouho pouštěl reggae a ska na Sedmičce – tenkrát ty úterky byly velký mejdany. Když jsem začal dělat v Propasti, dalo se to nějak všechno dohromady. Ostříhal jsem dredy a dal jsem se k tomu.”


Kniha KMENY Preview # 1

Kniha KMENY Preview # 2

Nový Bigg Boss release Kniha KMENY!


Kniha se bude křtít 1. prosince v Meetfactory.

biggboss