Logo text

Metal
Dokumenty vol.1

30 10 2011

Nejsem žádnej ultra metalovej fanoušek, respektive třeba jednou budu, ale moje cesta je zatim na začátku. Před pár dny mi jeden známej doporučil dokument s názvem “Lemmy” o Lemmym Kilmistrovy z kapely Motörhead, o tomhle člověku sem v podstatě nic nevěděl, tak sem byl celkem zvědavej. Nakonec sem byl nadšenej a hned sem pátral po dalších dokumentech o hudebním fenoménu METAL!! Tady jsou první tři, na který sem narazil…
-——————————————————————————————————-


Lemmy
režie: Greg Olliver, Wes Orshoski
učinkují: Alice Cooper, David Grohl (Nirvana, Foo Fighters), Kirk Hammett (METALLICA), James Hetfield, Ice-T, Paul Levesque, Duff McKagan, Ozzy Osbourne, Dee Snider…
Web | CSFD | Trailer

Dokument sleduje Lemmyho Kilmastra, frontmana a baskytaristu formace Motorhead, kterýho cenní a skoro uznává jako boha celá metalová/rocková scéna. Mluvěj tu členové kapel jako Metallica, Foo Fighters, nebo dokonce Ozzy Osbourne nebo Ice T. Film sleduje jak jeho kariéru, osobní vztahy se synem a život v posledních několika letech, jeho lásku k hracím automatům, červeným Malborum, whisky a v neposlední řadě taky jeho obří sbírku předmětů z Druhý světový války. Lemmy je bauch se všim všudy.
-——————————————————————————————————-


Metal: A Headbanger’s Journey
režie: Sam Dunn, Scot McFadyen
účinkují: Alice Cooper, Rob Zombie, Dee Snider (Twisted Sister), Bruce Dickinson (Iron Maiden), Corey (Slipknot)
Web | CSFD | Trailer

Skvělej dokument, jak pro fanoušky, tak pro lidi který se v metalu moc nevyznaj. Režisér Sam Dunn je od dvanácti let ortodoxní metalhead a celý jeho culíčkářství vrcholí tim, že se rozhodne natočit dokument. Jezdí po světě a ve svých rozhovorech s hudebníky probere spoustu témat, od vzniku metalu, přes jeho vliv na mládež 70tých let až se nakonec vydá na sever Evropy, aby promluvil se zástupci ortodoxních black-metalových kapel. Dokument ti může dost pomoct, pokud se nevyznáš ve všech těch heavy, power, glam, black a cokoliv metalech, k tomu pomáhá i výborně zpracovaná infografika.
-——————————————————————————————————-


Until the Light Takes Us
Režie: Aaron Aites, Audrey Ewell
Účinkují: Fenriz, Varg Vikernes, Harmony Korine
Web | CSFD | Trailer

Třetí a možná nejzajímavější snímek, je dokument o Norský blackmetalový scéně, což je proti prvním dvoum filmům úplně jiná liga. Pálení kostelů, sebevraždy a jedna zásadní vražda. Temná atmosféra a chlad prostupujou celej snímek, kterej pojednává o kapelách stojících u zrodu blackmetalu v Norsku (například Mayhem, Darkthrone nebo Burzum) a jejich zásadních postavách. Nejzásadnějším je určitě Varg Vikernes, kterej stál u počátku a posléze se stal i hlavné postava událostí ze začátku devadesátých let, kdy byl odsouzenej na 21let ve vězení, za vraždu svého kolegy ze scény a vypálení několika kostelů. Rozhovory s nim určitě patří mezi to nejzajímavější z filmu.

pedro