Logo text

Graff Books vol.1
Craig Castleman: Getting Up

07 11 2011

V této, i v dalších recenzích, se chci věnovat tématu graffiti. Literatury na téma graffiti rychle přibývá a je třeba se v ní orientovat. Většina knih je v angličtině a to pro někoho může představovat velký oříšek, nicméně je třeba si právě tyhle knížky přiblížit.

Titul: Getting Up: Subway Graffiti in New York
Autor: Craig Castleman
Rok vydání: 1982
Vydavatel: The Massachusetts Institute of Technology
Web: Getting Up: Subway Graffiti in New York

Graffiti, jak asi všichni víme, začalo v 70-tých letech v New Yorku (k samotným začátkům graffiti se zde na webu vrátíme v následujících článcích). Jedna z vůbec prvních knih o graffiti je ta, které je věnován tento první díl průvodce po graffiti publikacích. Knížku „Getting Up: Subway Graffiti in New York“ napsal Craig Castleman a byla vydána poprvé v roce 1982 a od té doby byla ještě několikrát opětovně vytištěna. Jedná se o Castlemanovu diplomovou práci na téma New Yorkského graffiti na vagónech podzemní dráhy. Knížka má všeho všudy přes 190 stránek a více než 50 fotografií (z toho je většina černobílých). Getting Up je hlavně čtivo, které je sem tam proložené nějakou fotkou – často se jedná o velmi zajímavé snímky. Koho graffiti opravdu zajímá a chce se dočíst, jak to vše vlastně bylo na konci 70-tých let, tak Getting Up doporučuji. Kniha je dobrým úvodem a líčí atmosféru tohoto období.
Getting Up má devět hlavních kapitol. Hned ta první začíná rozhovorem s legendárním writerem LEE. Rozhovor je o vzniku 10-ti vagónového „vánočního“ wholetrainu. Druhá kapitola se jmenuje „Writing“ a je úvod k tomu, co vlastně graffiti je a vysvětluje odborný graffiti slang. Třetí sekce se věnuje stručně dějinám writingu a ta následující představuje writery samotné, jejich motivaci a pokračuje v odkrývání tajů graffiti. Část pátá popisuje graffiti skupiny – crews – a taky líčí problém gangů v tehdejší době. Poslední čtyři kapitoly jsou o oficiálních organizacích, které měli writery za své členy, o politickém pozadí a hlavně o represivních opatřeních spojených s tehdejší expanzí graffiti na New Yorkském metru.
Knížka je jedna ze základní literatury na téma New Yorkského graffiti z druhé poloviny 70-tých let a začátku 80-tých let a tím je i výborným úvodem do vzniku světa graffiti jako takového.
Náhled knihy je zde.

Volný fotografický doprovod článku:

dave25