Logo text

Vydělává Jay-Z na demonstrantech?

M
25 11 2011

Do vlny demonstrací, jejichž středem se stala newyorská Wall Street, se ne zrovna šťastným způsobem zapojil americký rapper Jay-Z. V rámci oblečení Roca Wear uvedl na trh trička s nápisem Occupy All Streets, která jasně odkazují na hnutí Occupy Wall Street. Z Jay-Zho triček však organizace OWS nijak neprofituje.
Vzhledem k tomu, že OWS je zaměřeno na boj proti nejbohatšímu 1% lidí určujících pravidla globální ekonomie, pod kterou chudší obyvatelstvo trpí, nezdá se, že by Jay-Z tuto myšlenku podporoval, když ve svém byznysu uvede na trh takový produkt bez jakékoliv spolupráce s organizací OWS. Po nemalé mediální kritice od agentury Reuters až po Hospodářské noviny kolovala tiskem informace o stažení triček Occupy All Streets z e-shopu Roca Wear. Na webových stránkách RW jsou však trička opět dostupná, zákazníci je však obdrží nejdříve 23. prosince. Můžeme tedy jen hádat, zda jde o způsob, jak nátlaku kritiky ustoupit a přitom si zachovat tvář. Jay-Zho se zastal Russel Simmons, argument o tričkách posunujících OWS na další level však mnoho lidí neohromil. Vyvyšuje se totiž duchovní přispění, zatímco finanční výdělek putuje do firmy Roca Wear.
Hnutí “Occupy Wall Street:”http://www.occupywallst.org se sloganem The revolution continues worldwide, bojuje proti moci předních bank, nadnárodních korporací a vlivu Wall Street na ekonomický kolaps, jehož následkem je současná recese. OWS začalo s demonstracemi 17. září 2011 na Liberty Square ve Financial District na Manhattanu. Poté se hnutí rozšířilo do minimálně 100 měst v USA a do více než 1500 měst po celém světě.

leny