Logo text

Zvrácená krvavá poetika v obrazech z drogové války

FO
23 04 2012

O šílenostech provázející naprosto nesmyslnou a neuvěřitelné krvavou mexickou válku s drogama jsem psal již na BB psal dřív, teď se na ní podíváme trochu jinýma očima – fotoreportéra Shaula Schwarze (www.shaulschwarz.com). Osmatřicetiletý izraelský fotograf Shaul žijící v New Yorku si do hledáčku vzal celý tento fenomén a jevy, kterým dal vziknout. Série snímků pod názvem Narco Cultura má být vydána jako fotografická knížka, která má doprovodit i jeho stejnojmenný filmový dokument. Obojí očekávám s netrpělivostí.
Při pohledu na snímky tohoto autora se těžce ubráníte pocitu zvrácené krvavé poetiky, jakési neuvěřitelné morbidní estetiky. Fotky nejsou kašírované, narafičené, a přesto všechno tak svým způsobem vypadají. Jsou samozřejmě důkazem, že skutečnost může být filmovější než většina
hollywoodských settingů. Ostatně, jak hovoří samy stránky chystaného dokumentu: “Toto je doposud nevypovězený přiběh drogové války, nezastavitelné spirály, která stvořila kulturu návykovosti na obou stranách hranice – návyku marnivosti, peněz, drog a násilí. Jsou to osobní příběhy těch, kteří jsou touto válkou zasažení, od hudebníků, kteří vydělávají na oslavování násilí až po muže, který ráno poté odváží mrtvoly z márnice.”

Charvi