Logo text

Ďáblova bible aka Kodex gigas

GD
31 05 2012

Ne všichni o ní slyšeli. Přesto se jedná o bezesporu největší ČESKOU literární památku; ano, tento unikátní rukopis, který je naprostou světovou raritou, byl sepsán počátkem XIII. století na východě Království českého nedaleko Chrudimi v tamnějším benediktinském klášteře. Klášter už je několik století srovnán se zemí, Ďáblova bible však ohromuje dál svou tajemnou aurou.
Není vlastně ani divu, že málokterý Čech s tímto národním pokladem přišel do kontaktu – už přes tři sta let je totiž v držení Švédska, které si jej přivezlo jako válečnou kořist během Třicetileté války ze slavných sbírek Rudolfa II. A zřejmě není v našich silách, bychom tuto „knihu knih“ dostali zpět do vlasti. Pokusil se o to i pan prezident Václav Havel, když v roce 1990 vyzval Švédsko, by nám tento poklad vrátilo. Odpověd přišla bleskově: nepřichází v úvahu. A tak se kodex gigas, jak je kniha také nazývána pro své monumentální rozměry, do Čech vrátila jen jednou – Švédové byli natolik ochotní a laskaví, že nám ji zapůjčili od září 2007 do ledna 2008, kdy byla vystavená v pražském Klementinu.
Kniha váží téměř osmdesát kilogramů a pro výrobu 312 pergamenových folií bylo zapotřebí kůží ze sto šedesáti oslů. Rozměry 920 × 505 × 220 mm. Jedná se o tzv. „knihovnu v knize“, obsahuje soubor veškerého tehdejšího vědění. 
Největší bombou je ale fakt, že celou knihu sepsala jediná osoba! A podle legendy to měla stihnout za jedinou noc; ovšem s pomocí samotného ďábla. Ve skutečnosti jí to zabralo 20 let života.
Celý příběh i osud je tak mysteriozní, že bych mohl pokračovat v psaní na dalších X stránek, které bych ale zřejmě přečetl jen já sám při samotném psaní, a proto přidáváme link na dech beroucí dokument z produkce National geographic. Rovněž doporučuji knihu Ďáblova bible od S. Bártla a J. Kosteleckého.

Matthew B