Logo text

Book tip
Playboy Antologie sci-fi povídek

B
14 06 2012

Playboy už v dnešní době není jen pouhý název pánského časopisu, ani zdaleka. Stal se z něj pojem evokující představy především různých prasárniček. Není to vlastně nic divného, jedná se svým způsobem o lacinný lifestylový magazín se zaměřením na to, aby vše bylo hlavně dost cool. Takže si to vlastně zaslouží, možná se tomu ani nebrání.
Přesah tohohle, dnes už okoukaného, časáku je ale dost podstatný! Ve svých začátcích v padesátých letech, kdy po nějakém famu nebylo ještě ani vidu, si zakládal na podpoře v té době nevydávaných autorů, kteří psali nepopulární sci-fi. Byl to velmi sympaticky fungující systém, který sahal tak trochu až do undergroundu: začínající časopis Playboy bez jména a kapitálu otiskoval začínajícím autorům bez peněz jejich první povídky. A o nějakém horonáři pro spisovatele nemohla být ani řeč. Jakmile se magazín vypracoval, začal vydávat i povídky světových literárních superhvězd.
Po pětačtyřiceti letech existence přišel super nápad – zpracovat koncept knihy obsahující nejzásadnější povídky získaných za celou éru existence časopisu Playboy.
A tak zde máme jedinečně čistou dávku real sci-fi literatury. Tématicky pokrývá vše od zlatého věku přes Novou vlnu až po cyberpunk a najdete zde věci z dílny Raye Bradburyho, Ursuly Le Guinové nebo Artura C. Clarka.
Playboy – Antologie sci-fi povídek (uspořádala Alice K. Turnerová). Česká verze vyšla v roce 2009.

Matthew B