Logo text

Vtipně morbidní biomechanické machinarium

20 07 2012

Letošní léto není ve znamení sexu, fialové barvy ani festivalů. Nese evidentně ómen zábavné morbidity. Alespoň tady u nás na BiggBossu. Ať již je to nový Burtonův film, nebo článek 518 o korejském sochaři Hyungokoo Lee. Tentokrát ale zpět do Čech a dokonce do vlastní rodiny.

Shodou okolností člen rodiny, bubeník a výtvarník Martin Přibyla umístil do Trmalovy vily (tu kterou postavil architekt Kotěra, a která je i jeho centrem – v Praze 10 vlastní trošku do morbidní mlýnice – výstavu Arci Podvod. Kombinace exponátů či spíše artefaktů a také několika obrazů nese všechny atributy zvoleného titulku a následných přirovnání. Je totiž zábavná i dostatečně morbidní.

Ale abych „nekritizoval“ vlastní rodinu sám, vezmu si na pomoc předmluvu k výstavě od Pavla Kubesy: “Martin Přibyla v sobě nezapře vystudovaného biologa. Ať už to jsou obrazy z rybí či ptačí říše nebo instalace, život je zde vždy přítomen, byť mnohdy ve formě zániku či smrti, která se tak zde vlastně stává novou líhní nápadů a souvislostí. Říká o sobě, že není umělec. Je to spíše “uklízení věcí, které je mu líto vyhodit”, tak je poskládá tak, aby na nás promluvily zvláštním, dávno zapomenutým jazykem, aby nám pověděly své příběhy z jiných světů.

Vypadá to, jako kdyby nám se zde v konfrontaci s těmito promluvami „uklizených věcí“ vznášela otázka, která svou podstatou snad překračuje i existencialistické perspektivy – „Zdařilo se vůbec Stvoření?“……Přibyla toto scestí překonává bravurně. Okem „zneuznalého vědce“ pátrá ve světech hlubokých lesů, půd či náhod a každou nalezenou nedokonalost znovuobjevuje v její tvůrčí možnosti. Z pozice pouhého pozorování se tak postupně stává Tvůrcem nových Stvoření, která, jakožto umělecká díla, snad již aspirují na „alespoň malou věčnost“. Není to Bůh?"

Výstava se v Trmalově vile koná až do konce července (út- ne 10:00-18:00 hod). Komentovaná prohlídka s hudebním programem a grilováním veverky se uskuteční ve středu 25.července od 19 hod.

Pokud se nicméně na výstavu nedostaneš, prohlédni si alespoň některé vtipné vydařené kousky, které jsem tam nafotil, tady na BB.

Dobrá práce, bratránku!

Charvi