Logo text

Sifon o Arnisu

02 09 2012

Flow, rychlost, rytmus, účinnost, undergroundové kořeny, nemám tentokrát na mysli rap, ale Arnis neboli systém filipínských bojových umění. Uchvátil mě na první pohled, donutil mě po letech znovu se vydat do školy. Vedle bubnů, samplerů a kaossů mám teď nové hračky – tyče, nože, mačety, biče, tabak toyok (filipínská verze nunchaku) a vše si to dohromady dobře rozumí. Tréningy s eskrimou (tyčí) zlepšily mojí perkusistickou koordinaci a rychlost, roztodivné tvary filipínských nožů nehlučně prořízly mojí estetickou rovinu. Není špatné být všímavější, koncentrovanější, obranyschopnější a pohybem umět pročistit hlavu. Arnisu jsem propadl, tak jako kdysi hudbě a tvorbě WWW, proto jsem se rozhodl Vás zde občas nahlodávat, kdybyste se rozhodli svůj čas ještě trochu nafouknout. Škola, do které chodím je hyperaktivní v pořádání různých specializovaných seminářů, přijměte tedy pozvání na první z nich:
k A R A M B I T
V neděli 9.9.2012 se bude konat seminář na použití Karambitu, tradičního zakřiveného nože z Indonésie, ve filipínských bojových uměních (FMA).
There will be a seminar on sunday 9.9.2012 on using Karambit, traditional curved knive originaly from Indonesia, in phillipino martial arts ( FMA).

Místo konání / Where : Tyršův Dům, Újezd 450, Praha 1
Čas konání / Time : Sunday 9 am-16pm
Kontakty / Contacts : Radek Mačák, 774668684
Jan Dvořák, 774034433

A zde přikládám definici školy, tak jak ji zformulovali její masters:

TACTICAL COMBAT CLUB

Tactical Combat Club, czech (dále jen TCC) je klub bojových umění, jehož instruktoři se věnují převážně výuce filipínských bojových umění (dále jen FMA) a sebeobranné, taktické střelbě. Instruktoři TCC Radek Mačák a Jan Dvořák mají dlouholeté zkušenosti a praxi v různých boj. uměních a různých ozbrojených složkách ČR. Své předchozí pedagogické zkušenosti z různých škol spojili v roce 2012 a dali tak vzniknout TCC, czech. TCC, czech úzce spolupracuje se spřátelenou školou Tactical Combat Club, slovakia pod vedením Manong Martina Medvece, šéfinstruktora Filipino Combat System (dále jen FCS). Obě školy jsou zaměřeny podobně v oblasti bojové a sebeobranné střelby a boj. umění, a to na FMA, převážně FCS. FCS je systém, který vytvořil Tuhon Ray Dionaldo jako kompilát jiných filipínských systémů, využívajíc svých hlubokých znalostí Sayoc Kali, Pekiti Tirsia Kali, Modern Arnis, Pambuan Arnis a Balintawak Eskrima. Současně Tuhon Dionaldo na systému neustále pracuje a neváhá jej obohatit ani znalostmi,které má z jiných bojových umění. FCS se zaměřuje na tyto disciplíny: Nůž, Tyč, Karambit, Espada y Daga, teleskopický obušek, Sarong, Bič, Silat, Sikaran, a Dumog. V TCC je systém výuky maximálně poplatný potřebám dnešní doby. Stejně jako Tuhon Dionaldo, tak i v TCC instruktoři kombinují poznatky z různých boj.umění, kterým se věnovali, či se stále věnují, jako FCS, Modern Arnis, IKAEF, SSBD, kick boxing, thai box, musado, kung fu, karate, aikido, capoeira a další.. Tradičním a historickým formám boje se instruktoři věnují pouze okrajově a naopak se zaměřují na neozbrojený boj, boj s předměty denní potřeby jako alternativními zbraněmi, zavíracími noži, teleskopem, mačetami atp.. Výuka probíhá formou pravidelných lekcí, seminářů, či soukromých lekcí v přátelském duchu a individuálním přístupu k zájemcům..Zájemci se setkají s technickým nácvikem, drily, lehčími sparringy či full kontaktním soubojem. K tréninku není třeba speciálního vybavení, či předchozích zkušeností, stačí chuť a přijít za námi do tělocvičny či pod širé nebe.

TCC se těší na Vás!

Co je Arnis:

Co je karambit:

Další info najdete na:
www.tacticalcombatclub.cz

sifon