Logo text

FAGani BU2R
Doprovodný program!

GD GR
24 09 2012

Doprovodný program festivalu FAGani BU2R v MeetFactory pokračuje. Kde se nachází maximálně únosná hranice uměleckého projevu, který může být společností tolerován a chápán? Jak a proč vzniklo graffiti? Co graffiti předcházelo? Na všechny otázky Vám odpoví tři osobnosti současného českého umění Tomáš Pospiszyl, Vladimír 518 a Epos 257 již 25. září 2012 od 18:00 v MeetFactory.
Tomáš Pospiszyl je český publicista, teoretik výtvarného umění a pedagog, podílel se na realizaci kontroverzní Entropy výtvarníka Davida Černého, která provokujícím způsobem zobrazuje stereotypyハspojované s jednotlivými zeměmi EU. Tomáš Pospiszyl od roku 2004 spolupořádá Cenu Jindřicha Chalupeckého pro mladé umělce a od roku 2003 vyučuje na FAMU.
Vladimír 518 je legenda české graffiti a hiphopové scény, úspěšně se věnuje i tvorbě komiksů a ilustraci. Člen legendární kapely PSH vydal roce 2008 první sólové album Gorila vs. Architekt, pravidelně přispívá do komiksových novin Kix, stojí například za vizuálem festivalu Filmasia atd. Je zakládající člen labelu BigBoss.
Epos 257, známý pražský writer a umělec, operuje především ve veřejném prostoru. Jeho nejznámějšími počiny jsou např. monumentální fukary, paintballový bombing billboardů, vypuštění legendárního červa Olgoje Chorchoje či balíky sena v Praze.
V rámci spolupráce FAGani BU2R festivalu a projektu Městem posedlí bude galerie Zeď hostit známého francouzského umělce Honeta. Ten vyrostl na ilegálním graffiti, vždy rád experimentoval a bojoval proti škatulkování stylů. V dnešní době je rozpoznatelný mimo jiné díky graficky čistým charakterům hooliganů či ruských vojáků. Na průčelí MeetFactory bude jeho dílo živě vznikat v období mezi 11. a 13. říjnem 2012.
18. října promítneme výběr těch nejlepších filmů z letošního AniFestu. AniFest je nejvýznamnější mezinárodní festival animovaných filmů v České republice s více než 10ti letou tradicí.

Vyvrcholením 2. ročníku festivalu FAGani BU2R bude 25. října vyhlašovací mejdan, kdy se po týdnech příprav a realizací animovaných klipů dozvíme, kdo ze tří finalistů se stane letošním absolutním vítězem. Celým večerem nás bude provázet Pasta Oner, který spolu s odbornými porotci předá diváckou cenu a cenu poroty. A aby celý FAGani festival byl náležitě završen a slzy radosti osušeny v žáru nastávající noci, o hudební doprovod se postará electropunková kapela Fertilizer, která zaručeně nakopne všechny milovníky neotřelé hudební produkce. Vrcholem celého večera bude kapela Magnetik v čele s *Moimirem Papalescu* a Peterem Van Krbetzem. Tento známý český projekt klade důraz na alternativní formy vyjádření a považuje za hlavní cíl tvořit hudbu s magickým kouzlem jedinečnosti, jež dýchá z vědeckého bádání. Kapela Magnetik nepoužívá nejmodernější nástroje, ale raději hledá nové, lepší způsoby, jak zacházet s těmi starými. Zajímavé je, že idea projektu činí spolu s elektronickými přístroji Moimira Papalescu a saxofonem Petera Van Krbetze z kapely Magnetik neočekávaně mnohem víc, než běžnou postmoderní hříčku s označením “retro projekt”.
Veškeré informace o festivalu a doprovodném programu jsou na webových stránkách FAGani BU2R festivalu www.fagani.cz

25. 9. – 18:00 – PŘEDNÁŠKA O TEORII A HISTORII GRAFFITI
11. – 13. 10. – HONET NA GALERII ZEĎ
18. 10. – 20:00 – PROJEKCE VÍTĚZNÝCH SNÍMKŮ ANIFEST 2012
25. 10. – 20:00 – ZÁVĚREČNÝ VEČER FAGANI BU2R – VYHLÁŠENÍ VÍTĚZŮ

Festival animovaného graffiti FAGani BU2R je v České republice ojedinělý projekt. Tři týmy dostanou prostor a materiální zázemí na realizaci velkoformátové animace. Dochází zde k propojování a střetávání několika disciplín a přístupů – kresby, malby, street artu, graffiti, animace apod. Ne každý, kdo pomaluje zeď, musí být fakan.

boss