Logo text

World Architecture Festival 2012
World Building of the Year

A
27 10 2012

WAF (World Architecture Festival) každoročně vyhlašuje nejlepší architektonické počiny v několika kategoriích: Krajinný projekt roku, Projekt budoucnosti, Studentský tým a různá další ocenění pro menší projekty. Ale tím nejprestižnějším titulem je Světová budova roku. A ten pro rok 2012 ovládl naprosto neuvěřitelný projekt Gardens by the Bay v Singapuru.
A o tom, že se jedná o projekt té nejvyšší kvality, svědčí i fakt, že tentokrát porota ocenila, krom hlavních architektů z Wilkinson Eyre (Londýn, celý tým podílející se na téhle věci.
Jsou to obří skleníky, vlastně největší termo regulovatelné skleníky na světě. Obrovskou pozornost si ovšem žádá střecha: křehký plášť je navržen tak, aby nesl jen svou vlastní váhu a ony přitahující oblouky plní funkci jakýchsi větrolamů stojících samostatně.
Celá zástavba pokrývá plochu 101 hektarů, na které objevíme levandulová pole, olivové háje nebo třeba i baobabové porosty.
Breath-taking.
Btw, autor článku nenašel přesný vysvětlení těch kosmických stromů, míní však, že maj i nějakou funkci coby filtrace vzduchu. Díky za upřesnění. A taky nechci bejt příliš patetickej, ale pořád v tom vidim určitou inspiraci Janem Kaplickým a jeho projektem Dům Josefa K.

Matthew B