Logo text

R.I.P. Oscar Niemeyer
Ikona Moderní Architektury

A
06 12 2012

Odešla naprostá architektonická legenda Oscar Niemeyer.
Zemřel včera ve svém rodném Rio de Janeiru ve věku neuvěřitelných 104 letech! Neuvěřitelných 104 let hlavně pro to, jaký vedl život – dost bohémský. Král betonu a oblých tvarů stavěl přes 70 let a na kontě má okolo 600 projektů, z nichž je mnoho ještě rozestavěných, protože Niemeyer byl aktivní i ve svých posledních letech života.
Jeho nevyčerpatelnou inspirací byly, jak sám často avizoval, ženské křivky a brazilské pláže. Rozuměl si i s Le Corbusierem, se kterým částečně spolupracoval a sdílel společné levicové názory.
Ikonických je několik jeho staveb: centrála Organizace spojených národů v New Yorku, koncepce hlavního města Brasília (jeden z největších architektonických projektů vůbec, kdy de facto na ničem vzniklo úplně nové město), sídlo francouzské komunistické strany,…
Oscar Niemeyer si vybudoval tak robustní jméno, že v architektuře nikdy zapomenut nebude.

“It is important that the architect think not only of architecture but of how architecture can solve the problems of the world. The architect’s role is to fight for a better world, where he can produce an architecture that serves everyone and not just a group of privileged people.”

Centrála OSN, NY

Brasília

Sídlo francouzské komunistické strany

Muzeum současného umění, Rio

Centro Niemeyer, Avilés (článek o tomto projektu zde )

Matthew B