Logo text

Gangsta Flicks
Best of Vol.1

FI
16 02 2011

Godfather, Casino, Scarface, GoodFellas, Heat, Donnie Brasco, The Departed….. Jestli jste neviděli alespoň čtyři z výše uvedených filmů, nečtěte dál a jděte si nejdříve doplnit základní gangsta movie vzdělání. Pak se vraťte. Ostatní rovnou pokračujte. A žasněte, co že jste to byli schopni propásnout.

U všech níže uvedených fliků platí jedno zlaté pravidlo: vyserte se na dabing (na většinu stejně díky bohu žádný není) a film si dejte s titulkama (v případě méně dostupných filmů alespoň s titulkama anglickýma).

Díl I.
Léta 90. z nějakého důvodu tomuto žánru neuvěřitelně přála. Určitě to navazovalo na zájem, který vznikl po Scarface (1983) a další legendárních filmech, ale v tomhle období prostě vznikla řada nedoceněných perel. Udělejte si pohodlí, pár čar, otevřete láhev drahýho chlastu, nabijte Glocka a pojďme kouknout na některé z nich.

American Me (1992)

Tři skuteční šéfové mexické mafie v US Rudy “Cheyenne” Cadena, Joe “Pegleg” Morgan a Roberto “Robot” Salas předlohou pro své filmové protějšky. Dva gangy z East L.A. – Il Grande Hazard a MC Forceros uzavřeli příměří, aby umožnili natáčení filmu na svém území. A další skuteční členové skutečných gangů (namátkou Bloods and Crisps, Arijského bratrstva, Black Guerilla Family, Nazi Lowriders, 18th Street, East Side Clover a Hells Angels) ve filmu hrají. Již jen to jsou podle mě dostatečné důvody si najít a zkouknout tenhle polozapomenutý flick.

Dalším důvody jsou ty, že režisérovi a skvělému představiteli hlavní role Santany v jedné osobě, Edwardovi Jamesovi Olmosovi mafie následně po premiéře vyhrožovala a tři poradci filmu byli zavražděni! Údajně za homosexuální scénu, která urazila machistické ega šéfů gangu.

A příběh ve zkratce? Ze školy rovnou do kriminálu, ve kterém se také značná část filmu odehrává. Ze Santany se ne úplně v rukavičkách postupně stává šéf hispánského gangu uvnitř krimu i mimo něj. Život mimo zdi ale pro něj tak úplně není. Jak to s ním dopadne se musíte podívat sami.

Take care of yourself watching this, carnal.

Bad Lieutenant (1992)

O tomhle poldovi jste snili. Jeho denní program? Sotva vyhodí děti ve škole, už si dává první čáru koksu. A druhou. A třetí. Pak ošuká pár kurev a prohraje pár tisíc na sportovních sázkách. Odpoledne při zátahu na drogovýho delaera ztopí zabevenej matroš pro sebe a večer už ho dealují ostatní. A on si dá héro. Harvey Keitel v nezapomenutelné roli poručíka newyorské policie.
Trochu deprese, ale herecký Harveyho herecký koncert to vynahradí!

Pseudo remake z roku 2009 s Nicolasem Cagem je fackou téhle klasice.
What the fuck are you? A drug counsellor… or a drug dealer?

Millers Crossing (1990)

Viděli jste Fargo, viděli jste Zemi, co není pro starý, Big Lebowskiho? Tak jaktože jste ještě nezkoukli Millers Crossing? Neúprosně přísně v roce 1992 natočený film o prohibičních časech. Simply Coen brothers.

Millers Crosssing je místem na nedaleké lesní cestě, kam místní mafoši jezdí vykonávat rozsudky smrti. Místo, kam se v průběhu filmu podívá celá řada hlavních hrdinů, at již v roli A, tak i méně záviděníhodné roli B. Vy máte tu výhodu, že se na Millers Crossing podíváte pouze v roli, řekl bych ne- nezúčastněného diváka. Ostatně, čeká vás nejlepší scéna rozstřílení Tommygunem v dějinách kinematografie.

A na koho se těšit? John Torturo, Gabriel Byrne… a Jon Polito například v téhle úvodní scéně….

a zde poněkud unyle omšelý originální trailer

Každopádně: “If you can’t trust a fix, what can you trust?”

V 2. dílu:
Carlito´s Way (1993)
Sexy Beast (2000)
Blood In Blood Out (1993)

charvi