Logo text

Pátrání po Sugar Manovi
Oscarový dokument v českých kinech

FI
14 03 2013

Oscarový dokument vypráví příběh zpěváka, který nevěděl o své slávě
Čerstvý držitel Oscara za nejlepší dokumentární film, Pátrání po Sugar Manovi, vstupuje do českých kin. Neuvěřitelný příběh zpěváka Rodrigueze, který čtvrt století nevěděl o své slávě, bude první dva týdny k vidění exkluzivně v pražských kinech Světozor, Aero a Oko. Od 1. dubna pak také v dalších kinech v ČR.

Byl slavnější než Rolling Stones, ale nevěděl o tom
„Lepší příběh jsem nikdy neslyšel,“ říká režisér Malik Bendjelloul, který obětoval pět let života filmovému zpracování podivuhodné životní dráhy zpěváka Rodrigueze. Jeho hudební kariéra začala i skončila na přelomu 60. a 70. let a nepřesáhla zdi zakouřených detroitských barů. Dvě alba, která během té doby nahrál, komerčně propadla, Rodriguez se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se však mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Nikdo mu o tom však neřekl. „Kdyby ten příběh někdo vymyslel, byl by to asi kýč. Svou pravdivostí však odzbrojí i ty největší cyniky,“ říká ředitel distribuční společnosti Aerofilms, Ivo Andrle.
„Oscar za nejlepší dokument je zasloužený. Dlouho jsme neviděli tak optimistický film, plný naděje a dobré hudby. Věříme, že české publikum zasáhne stejně, jako zasáhl diváky všude, kde byl zatím uveden.“ Film vstupuje do distribuce 14. března. První dva týdny bude k vidění exkluzivně v kinech Aero, Oko a Světozor, v dubnu pak ve zbytku republiky. „Pátrání po Sugar Manovi je opravdu jiný film, než na jaké jsme zvyklí. Spíše než dokument připomíná detektivku s neuvěřitelnou zápletkou. Nadchl nás a rozhodli jsme se mu věnovat mimořádný prostor v hlavních časech. Jsme rádi, že se s diváky Světozoru můžeme podělit o tak nevšední a euforický zážitek,“ vysvětluje ředitel Kina Světozor Petr Jirásek. Ode dne distribuční premiéry jej bude také možné zhlédnout online na serveru www.aerovod.cz.
Distribuci podpořil MFF Karlovy Vary a festival Music on Film – Film on Music (MOFFOM). Od své světové premiéry v červenci 2012 film získal kromě nejčerstvějšího Oscara za nejlepší dokumentární film řadu ocenění snad na všech mezinárodních filmových festivalech (vítěz festivalu v Sundance, vítěz cen BAFTA, cena diváků na festivalu v Los Angeles a mnoho dalších). Za zmínku také stojí, že producent snímku má na svém kontě již Oscara za snímek Muž na laně.

Více informací o filmu Pátrání po Sugar Manovi najdete na: www.aerofilms.cz/sugarman

Trailer k filmu:

boss