Logo text

Yongsan
Smith + Gill, REX, Libeskind, Piano & Další

A
30 03 2013

Při představení architektonickýho masterplanu Yongsan jsme slibovali, že si postupně představíme všechny jeho dílčí projekty. Samostatný články jsme věnovali Mraku od MVRDV a bránu z BIG studia. A protože staveb je tam naplánováno jak koksu v Kolumbii, vezmem zbytek takhle pěkně najednou, abychom tak zároveň kandidovali na největší BB článek ever.

Dva v jednom. Dvě budovy pod jednou střechou předhazuje zas Chicago v zastoupení architektů Murphy/Jahn. Mrakodrap se jmenuje Pentominium – po vzoru AZ Kvíz moderátora Aleše Zbořila bych mohl dodat: “co to znamená, vim já?” -, předpokládám, že to nahrazuje nějakej chemickej prvek nejlíp železa, protože ta krystalická mřížka stavby mi fakt něco podobnýho evokuje.

A ještě vám k tomu pustí Kmotra!

Nejnovějším příspěvkem do týhle architektonický zoo je návrh dvou budov spojených mostem ve sto pětadvaceti metrech od NY studia Asymptote. Projekt pojmenovanej Velo Towers sestává z kupy na sebe naskládaných oválných bloků připomínající hřídel motoru.

Jedna z nejvyšších budov – lehce pod čtyři sta metrů – patří studiu Kohn Pedersen Fox. Ta navíc poskytuje závratně vysoko vyčnívající bazén, zhruba ve dvou třetinách svý vejšky. Tělo Bloku H se rozštěpuje do tří křídel a poskytuje tak patra pro střešní zahrady.

Suverénně nejvyšší kartu ale tahá z rukávu slavnej Renzo Piano, autor nově dokončený londýnský pyramidy Shard. Piano zveřejnil zatím bohužel jen jednu vizualizaci svý šest set dvacet metrů vysoký věže Triple One.

Sám otec celýho Yongsan projektu Daniel Libeskind je autorem dvou projektů budov – Harmony Tower se zašpičatělou fasádou a trojice mrakodrapů údajně inspirovaný pohyby korejskýho buddhistickýho tance. No budiž.

Pak tu máme věž – podle autora tohohle nekonečnýho článku rozhodně inspirovanou zdeformovanou plechovkou – s trojúhelníkovou fasádou z dílny amerických SOM aka Skidmore, Owings & Merrill.

Konečně se dostáváme k asi nejošklivější, ale autorem tohohle – bože, ať už skončí – článku velmi obdivovaný stavbě poeticky pojmenovaný Project R6. Přemejšlel jsem, jak by šla charakterizovat, ale vona je asi necharakterizovatelná. Prostě Project R6. Dezeen.com píše, že evokuje skříň s otevřenými šuplíky, ale to je hnusný vůči týhle krásný věci. Ateliér REX.

Další Chicagská firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture poslala velmi velmi zajímavou věc, návrh mrakodrapů Dancing Dragons. Dvě skoro identický půl kilákový věže maj společný jádro, od kterýho se postupně odlupujou série křídel.

Poslední kousek přihazuje Francouz Dominique Perrault – Diamond-shaped mrakodrap.

Matthew B