Logo text

CEZA
Tureckej Rap

M
03 04 2013

Turecký raper CEZA [výslovnost ‘Džeza’; překlad ‘Trest’] – známý též jako ‘FATALRHYMER’ – je nejlepším příkladem tureckého rapu. CEZA, vlastním jménem Bilgin Özçalkan, pochází z Asijské části Istanbulu-Üsküdar a narodil se na silvestra roku 1977. Jeho kariéra začala roku 1996. Své první sólové album Med Cezir vydal roku 2002.

Své druhé album Rapstar vydal o dva roky později (2004). CEZA se orientoval ve své tvorbě na tureckou hudební kulturu. Toto směřování je dobře patrné právě v songu Rapstar. Dále následoval maxi singl Fayz Al [‘Zaujmi tvar’] z roku 2005. CEZA měl též významný dopad na turecko-německou rapovou scénu. Mimojiné spolupracoval s tureckoněmeckými rapery Killa Hakan, Afrob, Sido, Eko Fresh, Samy Deluxe, Dr. Fuchs či s německými Massive Töne. V roce 2007 získal CEZA ocenění Evropské MTV.

CEZA byl též součátí filmového dokumentu Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul režiséra Fatiha Akina z roku 2005. V dokumentu je možné vidět jeho crew a jeho rapující sestru AYBEN . CEZA v dokumentu vysvětluje, že jeho rap je spíš o vážnějších věcech, které zajímají lidi, než jen o zábavném,
povrchním Americkém děvky-prachy-gangsta rapu. Také je zde prvotřídní ukázka jeho skills. CEZA je totiž schopen bezchybně, extrémně rychle rapovat. V dokumentu je také možno krátce vidět turecké b-boye: ISTANBUL STYLE BREAKERS.

Zde se můžete mimo jiné podívat na článek z webu Radio Svobodná Evropa: Turecký raper CEZA na koncertu v azerbajdžánském Baku.

Dave25, editováno