Logo text

Nový Mijazaki zvedá vítr!

C FI
05 08 2013

Příběh otce legendární japonské stíhačky Zero jako animovaný film nejen pro děti? Jasné! Jako nový celovečerní film “Zvedá se vítr” (The wind rises / Kaze Tačinu) studia Ghibli legendy japonského anime Haja Mijazakiho měl v Japonsku premiéru minulý měsíc. Autor slavných kreslených celovečeráků jakými byly Cesta do fantazie, Princezny Mononoke, Naušiky, Porco Rossa a řady dalších (viz http://www.biggboss.cz/news/1586) diamantů přichází nyní s tímto nezvyklým tématem – a jako vždy vypadá velmi slibně.

Příběh vypráví o skutečném leteckém inženýrovi Džirovi Horikošim , autorovi stíhačky A6M zero od Mitsubishi, kterou používalo japonské námořnictvo během 2.světové války, mj. i při útoku na Pearl Harbor. Zdánlivě kontroverzní téma je ve filmu velmi humanizováno a Mijazaki (proslavený ve svých dílech naopak silným pacifismem a protiválečnými tématy) chtěl podle svých slov “ukrást” Horikošiho lidem, kteří se ho snaří prezentovat jako hrdinu fašizovaného Japonska.

Pro vysvětlení celého smyslu filmu je nejlepší přečíst si nicméně přímo rozhovor s mistrem, který zahrnuje mimo jiné i to, jak se snažil koupit stíhačku Zero pro sebe proto, aby mohla podletět sloupy elektrického napětí u sídla Ghibli studia… http://ajw.asahi.com/article/cool_japan/movies/AJ201308040009

Autorem hudby je dvorní skladatel Ghbili Joe Hisajši a narozdíl od filmu jsem soundtrack alespoň slyšel. Je famózní a se zavřenýma očima si tak člověk může svého Mijazakiho zatím natočit ve vlastní fantazii.

Než se dočkáme vydání DVD, nedočkavostí můžeme úpět nad trailerem tady

Charvi