Logo text

Hardformat
Pastva pro tvůj culík

GD
10 08 2013

Nesmírně rád si prohlížím krásný/neobvyklý obaly desek a při vyslovení magickejch hesel jako „limitovaná edice“, „sběratelský vydání“ nebo „very rare“ se mi rozbuší srdce. Samozřejmě, jde v první řadě o hudbu, ale není nic horšího, než skvělá deska s odfláknutým 4stránkovým bookletem, kde jsou jen povinný credits a thank-yous.
Právě vizuální prezentace je víceméně jedinou přidanou hodnotou originálu oproti digital downloadům. A právě to je taky jeden z hlavních důvodů (spolu s určitym pocitem exkluzivity), proč si lidi ještě pořád kupujou fyzický nosiče a jsou za ně ochotný vysolit někdy i dost šílený částky. Vůně novýho CD/LP je fetiš, kterej si můžeme dovolit všichni, ale ne každýmu se podaří ošahat si zmiňovaný limited editions.
Díky stránce Hardformat máme možnost si aspoň prohlídnout všechny ty lahůdky, který pro nás fotí vášnivej sběratel jménem Colin Buttimer. Někdy jde „jen“ o oslavu úžasně minimalistickýho designu Kraftwerk, často jsou to ale opravdový speciality, jako třeba sešroubovanej box set Amona Tobina nebo nádhernej, ručně šitej obal od Greenpot Bluepot (viz fotky). Hotovej eyegasm.
Stránka funguje už 6 let a je doplňovaná dost zřídka, ale v tomhle případě platí, že kvalita převyšuje kvantitu.
A co ty, máš doma nějakej sběratelskej kousek z oblasti hudby, na kterej jsi obzvlášť pyšnej?
Poděl se o něj v diskuzi. U mě to (zatím) vyhrává limitovaná edice desky Cosmogramma od Flying Lotuse.

ferenc 28