Logo text

Rapid Prototyping

T
19 08 2013

Nebude to dlouho trvat a vedle ledničky, mikrovlnky, rychlovarné konvice a toustovače bude u každýho na kuchyňské lince stát 3d tiskárna. Budeme si tisknout jídlo, oblečení, boty, zbraně anebo zase 3d tiskárny. Modely čehokoliv pro tisk si budeme stahovat z internetu. V telefonech budeme mít místo fotoaparátu 3d scannery a snímané objekty si bude zase tisknout.

Vývoj 3d tiskáren se hrne rychle dopředu. Existuje spoustu technologií, které přináší různá omezení často odvíjející se od využívaného materiálu. Už dnes je běžné tisknout z plastu, vosku anebo kovu. Ale hranice se posouvají a vznikají třeba projekty na tisk celých domů. V laboratorních podmínkách se zkouší provoz biotiskáren, které budou schopny tisknout právě jídlo anebo umělé orgány. Jako materiál je zde použit bioinkoust, složený z tisíce živočišných buněk, které po vytištění do požadovaného tvaru přirozeně splynou do živočišné tkáně.

Pořizovací cena tiskáren se odvíjí právě od využívané technologie. Běžně dostupné jsou dnes tiskárny, které tisknou z plastu. Komplet složenou tiskárnu je možné koupit přibližně od 25 000,-. Pokud si rádi děláte věci sami můžete si koupit DIY Kit ze vším co ke složení tiskárny potřebujete. Cena Kitu se pohybuje už od 12000,-. S jedním prototypem DIY tiskárny přišel mimo jiné Josef Průša, jehož tiskárna se stala oblíbenou na celém světě svojí jednoduchostí. Cílem těchto tiskáren docílit sebe-replikace, tedy aby tiskárna byla schopná vytisknout veškeré potřebné díly pro výrobu další tiskárny. Zatím je to však přibližně 1/3 dílů, jakmile se to však podaří, tak se nejspíš zhroutí světové trhy, protože cena bude limitovaná pouze náklady na výrobní materiál. Tisku zdar!

Německá policie testuje tištěné zbraně:
www.dezeen.com/2013/07/24/german-police-test-3d-printed-gun

Bioprinter:
www.bbc.co.uk/news/technology-20972018

RepRap:
josefprusa.cz

E-shopy:
www.cubify.com
www.3dstuffmaker.com
www.matterhackers.com/store/printer-kits

kwai chang cyber caine