Logo text

dieAngewandte
The Future is Now vol.3

A
16 02 2014

Poslední den prezentací se představilo Studio Excessive, které vede Hernan Diaz Alonzo o nemž jsme už jednou psali zde.

Jak už název EXCESSIVE napovídá studio se extrémě vymezuje oproti ostatním ateliérům (Studio Hani Rashid, Studio Zaha Hadid). Opovrhují digitální geometrickou čistotou. Vrství se tu na sebe špína. V digitálně generovaných strukturách se hledají tyto špinavé momenty, analyzují se, a posouvají dál do extrému na hranici kýče, vkusu až perverznosti. Architektura se nechává mutovat a hnít. Hledají se nové cesty, nová estetika. Neřeší se tu z jakého materiálu bude výsledná struktura – všechno je možné – důležité jsou vlastnosti jako průsvitné – neprůsvitné – pevné – pohyblivé…

Hernan Diaz Alonzo v tom má jasno. Z prezentací některých studentů bylo však cítit, že oni v tom úplně jasno nemají. Výstřední forma, navozující dojem nory určené pro vetřelce, se místy dostávala do střetu se svým obsahem – „Tady je kuchyň, obývák a zde koupelna..“. Něco vypadalo jako blecha, něco jako vyhřezlý střeva. Hernan spokojeně kouřil svůj doutník a sem tam si odskočil k někomu připálit.

Poslední čtyři projekty Hernan uvedl jako „čerstvá krev“ a „nová věc“ s tím, že sám ještě nemá představu co z toho bude a kam to povede. Začala se porcovat kráva. Krájet maso, sukovat šlachy a řízky spojovat kancelářskýma sponkama. Prostě fašírka ve jménu architektury! Po skončení prezentací jsem se jednoho studenta ptal jestli pracují i s fyzickýma modelama – „Zatím ne“.
Odpověd mě trochu zklamala až jsem z toho dostal hlad. Tak jsem si šel dát svůj poslední kebab na rozloučenou s Vídní.

Foto: Cyber Caine

kwai chang cyber caine