Logo text

Exoskelet od Michala Škapy

GD BB
19 06 2014

Ve dnech 7. a 8. června 2014 se konalo umělecké sympozium ART SAFARI 27. Dvoudenní přehlídku pořádalo Sochařské studio Bubec, které se nachází v pražských Řeporyjích a jehož vůdčí postavou je uznávaný český sochař Čestmír Suška. Tento rok byla poprvé část výstavy prezentována i ve veřejném prostoru – na ulicích a v prostranstvích Řeporyjí. Objekty ve městě vzbudily u místního obyvatelstva nemalý rozruch.

Mezi vystavující patří i Michal Škapa, který vztyčil svou sochu EXOSKELET u železničního mostu nedaleko místního náměstí. Sochou, složenou ze dvou karoserií a množství latí, obsahově Škapa navazoval jednak na svůj mural, který vznikl před dvěma lety nedaleko tohoto místa, jednak na svůj objekt MAN=MACHINE, jenž stál donedávna před galerií GASK v Kutné Hoře a který byl tvořen totožnými základy.

Tato jeho díla odkazují na provázanost dnešní doby s technikou. Poukazují na závislost člověka na strojích a technologiích, které se postupně stávají berličkou a jeho vnějším obalem, přitom stačí málo a vše se mění v hromadu šrotu, ve vybělené kosti.

Skelety na instalaci věnovala automobilka TPCA z Kolína. Přinášíme Vám krátký report z akce, Škapovu sochu a další díla můžete vidět v Řeporyjích do září, kdy se chystá další díl ART SAFARI.

boss