Logo text

Santiago Calatrava
Nová Budova Floridské Univerzity

A
17 08 2014

Santiago Calatrava právě dokončil budovu nově založené polytechnické univerzity na Floridě. Svou konstrukční odvahou nijak nevybočuje z autorovy zavedené praxe.

Světově významný architekt Santiago Calatrava vzbuzuje kontroverze svými díly už od devadesátých let. Po studiu kresby a malířství, architektury a statiky konstrukcí se věnoval především sochařství. To všechno se výrazně odráží v jeho pozdějších realizacích (doporučuji prokliknout jeho jméno třeba na archiwebu zde), které jsou často kritizovány pro jejich předimenzování i technické chyby – několik jeho staveb se muselo zásadním způsobem přepracovávat. Jeho futuristická architektura ale rozhodně zasluhuje obdiv.

Budova floridské univerzity je na první pohled výrazná prstencovou podpůrnou konstrukcí, jež je tvořena lehkým pláštěm z ohnutých hliníkových pilířů. Ta zbaví budovu slunečního záření až o 30 procent. “The Commons”, jak se nazývá velký společenský prostor v prvním patře, překlenuje žaluziová klenba o 46 panelech, které mohou být hydraulicky ovládány pro přizpůsobení pozici slunce a odstínění jeho ostrých paprsků.

Budova se slavnostně otevírá právě dnes.

matthew b