Logo text

Zaha Hadid
Nový Projekt Pro Brisbane

A
08 09 2014

Zaha Hadid, nejčastěji se objevující architektka na tomto webu, před pár dny představila svůj další fascinující projekt. Architektčino studio navrhlo trojici obytných výškových domů s osmi přidruženými vilami. Projekt Toowong pro australské město Brisbane počítá s celkovými náklady významně převyšujícími 8 miliard korun.
Nádherný design věží představuje další architektčin posun v typologii podobných staveb. Neobvyklý tvar věží se totiž zužuje směrem k zemi, což otevírá podstatně větší veřejný prostor. Pro bíle zářící vzor na fasádě věží použila Hadid sklobeton – stejný materiál jako pro budovu kulturního centra v Ázerbájdžánu. Bonusem, sice asi nechtěným, je pak historicky chráněná budova z druhé poloviny 19. století, kterou projekt počítá zachovat a zmíněna je i v prvních vizualizacích – představuje tak drsný kontrast dob.
Zajímavý příběh stojí i za výběrem lokality: na tomto území na okraji Brisbane dodnes stojí budovy státního rádia, do kterých se pustili bagry s cílem stržení teprve tento měsíc. Rádio tyto budovy prodalo v roce 2006 po tom, co byla 17 zaměstnankyním zjištěna rakovina prsu v souvislosti s tamní radioaktivitou. Stavba tedy bude po dokončení zřejmě vysílat zajímavé, nejen dojmové vibrace.

matthew b