Logo text

The Happiness Machine
Obrovská Kresba Architektury a Města

A GD
29 09 2014

„Chtěl jsem vytvořit něco, co bys prostě nemohl ignorovat“, říká umělec Mark Lascelles Thornton v rozhovoru k svýmu životnímu masterpiecu, jenž po třech letech dokončil. Ke kresbě s názvem The Happiness Machine, na který pracoval přesně 10130 hodin (!!!) od roku 2011 do letošního léta. Ve výsledný podobě zabírá 8 archů formátu A1, cca 2,5 × 1,5 metru velmi detailní, precizní ruční kresby, ke které použil pouze černý a červený inkoustový pero Rotring Isograph a jeho vznik vyžadoval “určitej typ emotional engineering”.

Kresba vznikla jako určitá reakce na finanční krizi z roku 2008, na globální konzumerismus i další problémy. Autor své dílo promýšlel několik let při intenzivní subjektivní interpretaci současnýho dění. Obraz sám se mu pak prý zformoval v mysli během několika vteřin při pozorování společenský džungle v jednom z obřích supermarketů, který Thornton vnímá jako samostatný městský blok. Obraz má určitým způsobem znázorňovat svět, jenž žije neudržitelným způsobem, přičemž nejdůležitější jsou v něm lidské vztahy. Zároveň má podtrhovat význam a hodnotu města a jeho prostředí, protože podle jeho vlastních slov se města ve 21. století stávají mnohem důležitějšími než samy země. Dále přemýšlí o udržitelném rozvoji; samotný význam obrazu a to, jak má na člověka působit, ale jako umělec nechce příliš rozvádět.
Na pozadí autor vykresluje řadu ikonických mrakodrapů reprezentující světové metropole jako Chicago, New York, Šanghaj nebo Tchaj-pej, v jejichž středu stojí Londýn (i pro autorovo bydliště). V přesném středu obrazu je pak vyobrazen lidský plod, anonymně, v jednom z regálů mezi davem lidí.

Londýnský umělec Mark Lascelles Thornton, nemá vystudovanou žádnou uměleckou školu, kreslit se naučil sám

Jak pomalu, a se zaměřením na detaily při zakreslování mraků nebo rýsování fasádního rastru budov, kresba vznikala, můžete zhlédnout na time-lapse videu níže a pro nejvyšší kvalitu fotek si otevřete autorův web, kde můžete koupit i litografickej tisk The Happiness Machine z limitovaný edice o rozměrech 100 × 70 cm za $125.00.

Time-lapse video ukazující detailní propracování kresby

matthew b