Logo text

Sledujte web KMENY.TV a trailer k projektu!

B FI
27 10 2014

Málokdo by ještě nevěděl, že se chystá šestnáctidílný televizní seriál Kmeny. Ten samozřejmě vychází ze své knižní předlohy z roku 2011 a vybráno bylo celkem 16 subkultur, na které se můžete těšit na televizních obrazovkách. Venku je konečně trailer k projektu a spuštěn byl již také web KMENY.TV, kam budou postupně přibývat informace.

Cílem dokumentárního seriálu Kmeny není podat komplexní zprávu o subkulturách, ale ukázat, jak jednotlivá mikrospolečenství fungují, jak se projevují, jak vypadají a v čem tkví jejich těžiště.

Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Kamera detailně zkoumá fyzické znaky kultury, jako je oblékání a móda, popřípadě jídlo, líčení, hairstyling, ozdoby, hudba, interiéry a jejich výzdoba, plakáty, odznaky, předměty a propriety odkazující na subkulturu, včetně jejich výroby či úpravy. Zvuk zachycuje subkulturní hodnoty, morálku, specifický jazyk a žargon. Významnou součástí dokumentárního cyklu je výtvarná složka, inspirovaná vnějšími znaky dané subkultury. Vizuální styl Kmenů přirozeně vychází z knižní předlohy.

Dramaturgem Kmenů je Ivo Bystřičan, kreativním producentem Petr Kubica. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry Česká televize odvysílá v první polivině roku 2015.

Projekt Kmeny TV vzniká v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister.

režiséři jednotlivých dílů jsou:

Pavel Abrahám – Motorkáři, Graffiti, Straight Edge
Bohdan Bláhovec – Rap, Goths
Daniela Gébová – Punk
Petr Hátle – Thrash metal, Meatheads
Jan Látal – Neohippies, Hipsteři
Janek Růžička – Skins, Tuning
Jan Strejcovský – Otaku
Štěpán Vodrážka – Tattoo
Jirka Volek – Hooligans
Jan Zajíček – Hackeři

13