Logo text

Haus H36
Prototyp Z Betonu

A
16 11 2014

H36 je pravdivá a razantní stavba posunutá o úroveň výš sofistikovanou hmotou a detaily – ze striktního betonového kvádru vzniká až paradoxně elegantní a nadstandardně příjemně obyvatelný rodinný dům, který neztrácí svou sílu monolitického bloku.

De facto jde o prototyp a jeho navrhování bylo zároveň výzkumem. Podle autorů je to první dům v Německu (dokončen letos ve Stuttgartu), jehož stěny i střecha jsou tvořeny jedinou 450 mm vrstvou izolačního betonu, který splňuje veškeré v principu protichůdné tepelně-izolační i statické nároky.

Hybridní sedlovou střechu, která mě maximálně baví, si vynutily stavební předpisy. Díky stínění a systému vnitřního chlazení střechy studenou vodou ze sklepa objekt nepotřebuje klimatizaci a dá se uchladit přirozeným větráním – analogií jedné vrstvy betonu a kamenné zdi lze dosáhnout vnitřního prostředí fungujícího srovnatelně s klasickým domem.

Je použito pouze několik základních materiálů ve své přirozené podobě a o to víc se autoři zaměřili na propracování zjemňujících detailů, inscenaci výhledů apod. Díky přiznaným spárám a hrubému otisku prken bednění lze z betonu číst proces vzniku domu. Vzhledem k unikátnosti konstrukce byla realizace extrémně náročná na dokonalost provedení. Zvlášť odlití celé střechy na jediný záběr muselo být pro zodpovědné dost intenzivní zážitek.

Na závěr je potřeba dodat, jak tvrdí i hlavní architekt Matthias Bauer, že snad nejpodstatnější podmínkou pro vznik podobně radikálních projektů je stavebník-klient. Víc takových.

david