Logo text

Architektura V Době 3-D Tisku

A T
03 12 2014

3D tisk je v dnešní době zcela jasně jeden z nejprogresivnějších technologických oborů s největším potenciálem do budoucna. Už nyní ho vnímáme snad ve všech oblastech produkce – můžeme si koupit vytištěný šaty a šperky, čteme o existujícím tisku celých zbraní a jídla, vyvíjíme dokonce tiskárny s organickým materiálem pro “výrobu” lidských orgánů.

Výjimkou není ani architektura. Už dříve jsme psali o projevech 3D printu ve stavebnictví, konkrétně v projektech tisku celých budov nebo dokonce domů na měsíci. Dneska bych k tomu přidávám další projekt kanceláře Foster + Partners v kolaboraci se světovou stavební firmou Skanska, jenž vynalézá unikátního robota schopnýho tisknout části budov z betonu. Očekává se hodně – díky tomuto robotu se má stlačit doba výroby některých částí z týdnů na hodiny a dosáhnout velmi vysoký kvality. Prověřit si to můžete ve videu níže.

V 3D tisku budov ale na nic nečekají Číňani, kteří už reálně produkují, a to opět ve velkým tempu. Zároveň zde tento proces provází výrazná ambivalence, nýbrž zajímavým technickým postupem vzniká za 1 den 10 nových domků zoufalý architektonický kvality v pochopitelně typizovaný formě. Pokud jejich výroba zlevní natolik, že nás začnou zaplavovat, budeme muset rovnou vymyslet i jejich vaporizér, protože otázku budoucího bydlení na přeplněný planetě určitě nevyřeší. Rozhodně se ale máme na co těšit, 3D tisk v architektuře určitě přinese hodně zajímavých forem a možností.

O dalších trendech v tištěný architektuře přikládáme článek How 3D printing will change architecture and construction.

Vize studia Universe Architecture

Projekt od Foster + Partners tisku budov na Měsíci

Foster + Partners a Skanska

Sériový tisk budov v Číně

Projekt kanceláře Foster + Partners na vývoj robota tisknoucího v betonu

Číňané tisknou 10 domů za den

matthew b