Logo text

Premiéra dokumentu "Na cestě" už dnes večer!

FI
10 05 2015

NEDĚLNÍ PREMIÉRA DOKUMENTU O RED BULL TOUR BUS

Dokument nebo Pimp My Ride? Odpovědět si budete muset sami. V neděli večer na www.redbull.cz, kdy se koná exkluzivní premiéra dokumentu Luboše Svobody Na cestě, který sleduje vznik prvního českého Red Bull Tour Busu. Legendární karosa, která odvezla nejednu třídu do školy v přírodě a nejedno fotbalové mužstvo na derby do sousední vesnice. Pokud chodite na české a slovenské festivaly, dobře ji znáte. Ale co o ní víte? Jak se z normální karosy stane unikátní hudební autobus? Nalaďte si v neděli ve 20:30 www.redbull.cz.

Jak vznikal dokument Na cestě?

Trochu punkově, jako každý dokument. Myšlenka natočit film o Red Bull Tour Busu se zrodila s jeho koupí, protože autobus nepořizujete každý den. Byli jsme s kamerou u samého začátku a sledovali ho až do loňského Majálesu v Praze. Objížděli jsme řemeslníky po celé republice.

Kolik lidí se na něm podílelo?

To už nespočítám. Řada mých kamarádů, kameramani, kteří točili i klasické celovečeráky například s Alicí Nelis. Jeden příklad, abys pochopil, jak natáčení probíhalo: domluvili jsme se, že pojedem točit čalouníky třeba v Brně. Zamluvil jsem štáb, volám ráno do Brna, jestli všechno platí. A oni, že dnes nedělají, protože ten a ten řemelsník má zpoždění. Takže jsem odvolal štáb a čekal, až mi z Brna zavolají, že můžu přijet, ale to už jsem musel sehnat jiný štáb. Takže se mnou točilo minimálně pět různých kameramanů.

Jak dlouho jste Na cestě točili?

Bylo to 17 natáčecích dnů v průběhu půl roku od jeho koupě v bazaru do první zastávky na festivale.

Překvapilo tě během natáčení něco?

Mě už nic nepřekvapí :)) … Ale jo, překvapilo mě, do jakých detailů to Honza “Jedi” Vondráček dotáhl a že na Red Bull Tour Bus přitáhl i skupinu Lucie.

Red Bull Tour Bus znáš i z pozice muzikanta, hrál jsi na jeho střeše v kapele Scifi Psi. To ale byl ještě půjčený autobus ze zahraničí. Čím se český liší?

Karosa je jednoznačně nejlepší, to je proti zahraničním, na kterých jsme hráli my, než vznikl český, luxus. Dotažený interiér, nikam nefouká, muzikanti mají mnohem víc prostoru uvnitř i na střeše, stage je asi největší rozdíl.

Jak sleduješ jeho letošní jízdu a plán, na jaké akce se chystá?

Je to pecka a doufám, že si na něm ještě zahraju, pilně zkouším s Josefem Sedloněm a věříme, že Jediho ještě zlomíme, aby nás zabookoval.

*

Luboš Svoboda je zkušený filmař, který mimo jiné zachytil jednu sezonu Národního divadla. Vystudovaný architekt také hrál jednu z hlavních rolí ve snímku Pasti, pasti, pastičky.

TRAILER:

Na cestě / 2015, 26min

Režie: Luboš Svoboda

Kamera: Jiří Červenka, J.J. Filip, Matěj Cibulka, Aleš Němec

Produkce: Petr Mach

Stavitel busu: Marek Vavroš

V dokumentu účinkují: Jakub Kohák, Michal Dvořák, Eva Samková, Vavřinec Hradílek, Majk Spirit, Prago Union, PSH, Afro a další umělci (jejich hudba také zazní v dokumentu).