Logo text

La dolce vita > 1961 Ferrari 250 GT SWB California Spider

T
25 05 2015

Před týdnem jsme vám rozšířili obzory o BMW, které jste nikdo neznal, a po sobotním večeru u dvouhodinového live-streamu aukce z Vily Erba máme i výsledky. O auto nebyl zájem a s nabídkami okolo 7 milionů nedosáhlo minima a zůstalo u prodávajícího.

V té samé aukci se ale objevil i kousek, v kterém byste udělal v Monaku socku z jakéhokoli majitele Bugatti Veyron. V posledních letech se na nejvyšších příčkách aukčních rekordů drží šedesátková Ferrari 250 v různých provedeních.
V sobotu se dražil nádherný kousek Ferrari 250 GT SWB California Spider v provedení od Maranellských karosářů Scaglietti z roku 1961 s dokonalým rodokmenem. Několik, s rostoucí cenou, čím dál tím víc bohatých evropských majitelů a v roce 2007 návrat do Maranella na kompletní restauraci kde ani jedna strana nerozuměla slovu rozpočet.

Tenhle typ auta mohl majitel ve své době odvézt na okruh, předjet všechno co potkal, sundat střechu a užít si pohodový cruise s loktem z okna cestou domů. SWB v názvu označuje vzácnější „short wheelbase“, tedy rozvor 240cm místo 260cm, přičemž těhle 20cm dělá mezi modely v ceně rozdíl téměř desetinásobný. Za míň auta desetkrát tolik, to se nezdá moc fér. I tak byli mezi majiteli jednoho z padesáti California Spider SWB v šedesátkách herec Alain Delon nebo třeba kníže Savoyský.
Aukce byla rychlá, z vyvolávací ceny 5 milionů Euro se za 4 minuty stává 10 250 000 Euro a pod reflektorem rázem stojí téměř nejdražší kabriolet na světě. Ani za tuhle nejvyšší nabídku ale neputuje California Spider k novému majiteli, spodní limit si totiž současný majitel stanovil na 11milionů Euro. Těsně.

Absurditu tohohle nereálného světa high-end aukcí dokresluje to, že stejný model, který byl nalezen ve stádiu rozkladu ve stodole ve Francii, v absolutně původním nezrestaurovaném stavu se vydražil na začátku letoška za 18.5milionů dolarů, tedy za 370 000 000Kč. To je pro představu cena šesti tun slonoviny. Já mít ty peníze, tak mám jasno, co z toho bych si vybral.

Erik