Logo text

Fotbal a architektura > Nový Stadion pro EURO 2016

A
29 05 2015

Fotbal a architektura je v poslední době celkem zajímavý téma na povídání. Pro chystaný podplacený mistrovství světa v Kataru, o kterym se hodně píše a neni vůbec jistý, jestli tam nakonec fakt bude (zrovna dneska se volí prezident FIFA, proti pantátovi Baltterovi jde jordánskej princ, kterej by zřejmě zatočil kormidlem trochu jinym směrem), je představeno už několik megalomanských projektů, vlastně se už staví a je kolem toho taky hodně “vtipnýho” povídání, protože tamní pracovní podmínky nejsou zrovna fér a třeba starchitektka Zaha Hadid už měla i soud kvůli kritice, že s tim nic nedělá a její “vagina shaped” stadion už se musel dokonce přeplánovat kvůli přestřelenýmu rozpočtu. No, o tom si tu ještě napíšem, teď jinam.

Do Francie. Ta je naopak tradiční fotbalovou zemí a všechno vypadá zatim v pohodě. Dohraje se ještě kvalifikace a přesně za rok můžeme sledovat snad i českou repre, která má zatim taky dobře nakročeno. Fotbalový zpravodajství končí, teď už k architektuře, která bude zajímat i fotbalový ignoranty.

Legendární švýcarský studio Herzog & de Meuron čerstvě dokončili moc pěknej, lehkej a maximálně elegantní staďák v Bordeaux, právě pro EURO 2016. Pravej fotbalovej svatostánek, vypadá totiž trochu jako chrám svojí kultivovaností. Chrám evokují subtilní a vysoký sloupy, celkem jich je 900! K tomu poskytne 42 000 míst a po skončení eura se do něj nastěhuje místní fotbalisti. Architekti se snažili primárně o citlivý zasazení do města.
Takže se těšíme na tradiční spojení sportu a dobrý současný architektury!

Matthew B