Logo text

Kung Fury > Švédský 80s akční nářez

M FI
31 05 2015

Crowdfinancing přináší řadu příjemných překvapení a jedním z těch úplně čerstvých na poli filmu je švédský projekt Kung Fury režiséra a scénáristy Davida Sandberga. Skvělá a dotažená půlhodinová parodie na akční filmy 80.let má vše, co si můžeme přát: conversky, lehce trapné, ale epické hlášky, ninjy, honičku ve vesmíru, Thora, tyranosaury,hackery a především Hitlera. Ten si říká Kung Fuhrer a pronikne záhadným způsobem do Miami 80.let, kde je hlavní hrdina policistou. Ten se musí následně vydat do minulosti a s pomocí party prapodivných přátel Hitlera zastavit přímo v srdci nacistické říše.

Na Kickstarteru na film o 30 minutové stopáži 17.000 lidí vybralo celkem $ 630.000 a nejen ve Švédsku ho již vyzdvihují jako “to nejlepší, co se švédskému filmu mohlo stát”. Součástí natáčení byl i samostatný klip Davida Hasselhoffa s písní True Survivor, která je jednou z celkem 13 soundtrackových skladeb Kung Fury. Hudba je atmoškou 80. let narvaná k prasknutí – je plná hudebních manýrů i zvuků arkádových her.

Věrný době je ale Kung Fury i ve své formální stránce – celé video je natočené v jakémsi pseudo VHS filtru, film se někdy zdánlivě zasekne, zvuk zrychlí a podobně – tedy přesně ty věci, které se při sledování videokazet děly.

Ale dost prázdného tlachání – teď se vrať i ty strojem času o 30 let zpátky do doby, kdy našim filmům vládl Karate Kid, 30 komnat shaolinu, Chuck Noriss, do dob, kdy jsme volný čas a koruny utráceli na pouťových arkádových automatech a všem nám nad postelí visel plakát Lamborghini Countach.

Kung Fury (plná verze)

Návody jak hackovat čas

Klip True Survivor

Charvi