Logo text

Craig Ellwood > Pitoreskní příběh modernistického architekta

A
09 06 2015

Jon Nelson Burke nepotřeboval oficiální vzdělání, aby se mohl stát hlavním architektem ateliéru, který spolu s technicky zběhlejšími fellaz po druhé světové válce založil. Ani neměl zapotřebí, aby ateliér nesl jeho jméno – nechal se sám oficiálně přejmenovat podle názvu ateliéru (mimochodem vycházející z obchodu s alkoholem přes ulici) a vstoupil do historie jako Craig Ellwood.

Jeho nejzásadnějším projektem je budova Art Centre College of Design dokončená roku 1976 v Pasadeně nedaleko L.A. Dvoupodlažní objekt o rozměrech 263 × 44 m díky přiznaným příhradovým nosníkům překonává údolí, přičemž rozpětí mostní části je poctivých 58 m. Přemostění bylo racionálním řešením pro daný pozemek – při vyrovnávání terénu by náklady na založení stavbu podstatně prodražily a nízká podélná hmota spojující protilehlé svahy perfektně zapadá do okolí.
Budova je ovlivněna kalifornským poválečným stylem (naprosto geniálně o něm vypráví Ice Cube tady), konstrukční upřímností klasika moderny Miese van der Rohe a podle mě i utopickými projekty italského Superstudia.

Kariéru ukončil Craig ve stylu: rok po dokončení své nejlepší a nejoblíbenější stavby rozpustil stejnojmenný ateliér, rozvedl se a odjel do Itálie věnovat se malování a důchodu.

V roce 2011 tento ikonický projekt reinterpretoval skvělý ateliér Dogma do soutěžního návrhu kontinuální lineární struktury vznášející se nad taiwanským parkem. Bohužel nezvítězil, ale v mohutné konkurenci získal alespoň čestné uznání poroty.

Interpretace projektu pro Taiwan

David