Logo text

Paříž po 40 letech postaví mrakodrap > Pyramidu od Herzog & de Meuron

A
02 07 2015

Psal se rok 1972, kdy byla v centru Paříže dokončena výšková budova Tour Montparnasse – až dosud s 210 metry nejvyšší stavba města hned po Eiffelově věži –, která vyvolala takový hejt, že musely být zavedeny regule omezující výšku dalších nových staveb uvnitř 20 čtvrtích, tvořících hlavní centrum, na 37 metrů.
Regule se měly uvolnit poprvé po 40 letech od jejich zavedení ve prospěch mrakodrapu z dílny architektonických ikon Herzog & de Meuron (autoři nedávno dokončeného fotbalového stadionu ve Francii). Povolení ale opět není nijak snadný. Po představení projektu se zase strhla kritika stavby ve stylu „co to je za nehoráznost stavět vysokou budovu v naší rozkošné Paříži“, v jeho neprospěch zahlasovala minulý rok radnice, výsledek byl napaden kvůli tomu, že někdo řek, jak volil, i když hlasování bylo tajný a tak nesměl říct, jak volil a bla bla bla.
Pak ale socana v čele města vystřídala socanka, a když kalendář ukázal poslední červnový den roku 2015 – radnice projekt za 15 miliard schválila! Polyfunkční skleněná pyramida se 180 metry by se tak reálně mohla stát třetí nejvyšší budovou Paříže. Architekti odůvodňují, že by silueta budovy měla zviditelnit městské osy a popírají obavy lokálů o nadměrné zastínění a strach politiků z „neudržitelného designu“.

Btw, pěkný globální téma tohle stavění v centrech, o kterým si můžeme popovídat v diskuzi pod článkem.

Matthew B