Logo text

Ztratit se v sinusoidách: Ryoji Ikeda > Test Pattern [n°7]

M T
31 07 2015

V Plzeňském Novém divadle (Black Box) momentálně probíhá naprosto exkluzivní audiovizuální výstava Test Pattern [n°7] japonského umělce Ryoji Ikeda. Samotný název Test Pattern vychází z Ikedova stejnojmenného CD z roku 2008, jehož přebal varuje před možným poškozením audio systému i sluchu při hlasitém poslechu poslední skladby. Toto upozornění je zároveň i výbornou charakteristikou Ikedovy tvorby.

Ikeda, jehož hudba bývá nejčastěji označována jako minimal, glitch, či microsound, se soustředí na zvuk v té nejsyrovější podobě a zkoumá jeho možnosti na celém frekvenčním spektru. Ponoříte se s ním do Mariánského příkopu plného mocných basových drones a během vteřiny váš sluch otupí bodavé krystalky na hranici ultrazvuku. Jeho skladby jsou velice často rytmické; nečekejte však rezonující beaty, jako spíše miniaturní lupance a šumy, pomocí nichž pak tento experimentátor buduje komplikované struktury, které se rozpadají a znovu skládají do nečekaných tvarů. Zvuková paleta je tu zcela osekaná na kost, jako například u Alva Noto (Carsten Nicolai), který s Ikedou nahrál dvě alba v rámci společného projektu Cyclo. Nicolai je jedním ze zakladatelů německého vydavatelství Raster-Noton, které ctí minimalismus ve všech směrech a není tedy divu, že Ikedova poslední CD vyšla právě na tomto legendárním labelu.

Teď už ale k samotné výstavě. Test Pattern je systém, který převádí jakákoliv data (v tomto případě hudbu) na čárové kódy a vytváří tak pomocí stroboskopu na poměrně malém prostoru alternativní, černobílý svět, který se neustále mění a vyvíjí, rychlostí až několik stovek snímků za vteřinu. Můžete se pohybovat v jeho rámci, vyskakovat z něho nebo do něho ulehnout, soustředit se na určitou část a zažít moment, kdy už vaše oči milosrdně vypnou a vnímají téměř jen statický obraz. Test Pattern [n°7] zároveň slouží i k otestování limitního výkonu technického zázemí dané galerie, jelikož ne na každém přístroji „prolezou“ veškerá data.

Výstava bude otevřená do 11. 8., a to každý den od 10 do 20 hodin. Rozhodně ji doporučuji všem, bez ohledu na to, jestli jsou s Ikedovou tvorbou obeznámeni, či nikoliv. Pod článkem naleznete několik fotografií a krátké video (omluvte sníženou kvalitu záznamu), které samozřejmě nenahradí vlastní prožitek. Tak neváhejte a běžte se ztratit v sinusoidách.

Test Pattern [n°7]

Pozvánka od Vladimira 518

ferenc28