Logo text

Zaha Hadid > Futuristická vyhlídková rampa s galerií v Alpách

A
04 08 2015

Pokud se ještě během léta, ale vlastně i kdykoli jindy, chystáte autem na jih Evropy, nemáte dopředu vůbec zač za následující tip – já o něm při svém průjezdu Alpami na EXPO před třemi týdny ještě nevěděl, v posledních dnech se ale těmto fotkám na všemožných serverech prakticky nevyhnete.

Realizace je to moc zajímavá v mnoha ohledech. Samozřejmě na první pohled zaujme celkový obraz architektury. Dominující masivní, a přitom lehká betonová rampa, která se dá skoro zaměnit za čumák letadla nebo příď lodi, drze vybíhá z vrcholku hory nad prudkým skalnatým svahem a dalekým údolím vedle dalších dvou betonových rámů ve výšce 2300 metrů, obřích krajinných oken, které jsou ústím podélného těla stavby, zakleslé do terénu na samé hraně útesu.

Tak by se dal popaměti popsat dojem z poslední realizace London-based archi celebrity Zahy Hadid, a to jen z fotek. Podobná místa naprosto ohromí svou přírodou, když se je ale navíc povede ještě poupravit lidským dílem, jsou to obvykle životní zážitky. Proto věřím, že se rozhodně vyplatí sjet z dálnice a nabrat směr Mount Kronplatz ve stejnojmenném, populárním horském středisku italského Jižního Tyrolska kousek pod rakouskými hranicemi, kde se právě otevřelo muzeum věnované žijící horolezecké legendě Reinholdu Messnerovi, tedy dobrodruhu všech směrů a stupňů, který jako první na planetě zdolal všechny osmitisícovky (a autor článku má jeho plakát s podpisem z devadesátek v tátově skříni, do které se smí jen při exkluzivních příležitostech, ha!).

Nikoho asi pak nepřekvapí, že Messner Mountain Museum Corones vystavuje umělecké sbírky zmíněného horolezce s horskou tématikou, které sesbíral při svých cestách, ani tradiční beton s výstuží skleněných vláken, pravidelně používaný Zahou Hadid, tedy sklobeton, který pak může snadno odlévat do charakteristických organických tvarů a v tomto případě se ocení i jeho tepelná odolnost.


¨

Matthew B