Logo text

Zaha Hadid postaví nejdelší zavěšený most na jediném pilíři

A
27 08 2015

Před pár týdny vyhlásila porota vítěze velké mezinárodní soutěže na dálniční most Danjiang Bridge v hlavním městě Taiwanu Taipei. Stala se jím, jak letos už párkrát a do konce roku ještě několikrát, kancelář slavné Londýňanky Zahy Hadid. Architekti pod jejím vedením navrhli konstrukčně inovativní a vizuálně strašlivě atraktivní dílo, které si navzdory portfoliu studia udržuje střídmost a funkčnost.

Zaha Hadid Architects (ZHA) v prohlášeních k návrhu zmiňují mnoho faktorů, které se podepsaly na finálním designu mostu. Základem je vztyčení jediného betonového pilíře, jehož lana ponesou celou váhu 920 metrů dlouhé mostovky. Tím se stane vůbec nejdelším zavěšeným mostem asymetrického tvaru s jedním sloupem. Konstrukční minimalismus nebude v praxi blokovat lodní dopravu, ani nebude příliš narušovat místní slavné scenérie západu slunce – a naopak se prý stane “nápadným bodem na jeho pozadí”. Osamocený pilíř byl navíc navrhnut do nejsubtilnější podoby, jakou povolily technické nároky.

Kromě větší propojenosti městských částí stavba také ulehčí významnému přístavišti od dopravy propojením místních největších dálnic. V jejím těle bude také projíždět metro, zatímco rozšířená mostovka bude samozřejmě sloužit i chodcům.

Při projíždění následujících vizošek a videa (to určitě dejte, milý čínský hlásek provádí simulací konstruování) si taky všimněte, kam se tahle disciplína posunula, autor článku má sám často problémy rozeznat, jestli daná věc už stojí, nebo ne – ale vždy to svede na svůj postižený zrak.

Matthew B