Logo text

The secret BMW Collector

AU
05 10 2015

Jako by měl každý muslim jednou za život navštívit Mekku, každé kuře gastronomický svatostánek KFC a každý pravověrný „čechoslovák“ Balaton, měl by i každý autíčkář navštívit garáž zasvěcenou. Garáže jsou totiž místa, která žijí svým vlastním životem a oplývají specifickou energií. Garáže také voní, jsou plné skvělých věcí, náhradních dílů, všelijakých provozních kapalin, ale hlavně vozů. Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem poprvé vstoupil do garáže, úplně stejně, jako když mnich vstupuje do svého řádu. Nezáleží, zda je garáž malá, nebo velká, jestli v ní odpočívá vůz jeden, nebo deset. Podstatná je atmosféra a příběh věcí, v garáži uložených.
Proto často sedím u počítače a čtu o garážích, mapuji a plánuji. Dávám dohromady všechny podstatné garáže, které chci za svůj život navštívit. Když jsem dokoukal toto video, měl jsem v hlavě jasno – tady se musím podívat. Garáž s životním příběhem. Člověk, který byl ve svých sedmnácti letech bezdomovec, je dnes majitelem jedné z největších sbírek klasických BMW na světě. Sbírka čítá 45 kompletních vozů. Mezi nimi je i žijící legenda, jedna ze dvou vyrobených 700 RS, což je závodní verze klasické 700. 700 RS drží mnoho významných titulů, například vítězství v šestihodinovém závodu na okruhu Nürburgring z roku 1960, kdy byla pilotována dvojicí: Walter Schneider a Leo Levine. Velice si vážím přístupu majitele této garáže. Nepřeje si být zveřejněn. Nejde mu o ukazování se před celým světem. Svou lásku k BMW prožívá uvnitř, nejde mu o zviditelnění se. S jeho myšlenkou a zážitky, které ve videu popisuje, se plně ztotožňuji. Když popisuje, jak se ke sbírání dílů a vozů dostal, každého vyznavače se to musí hluboce dotknout a zanechat v něm citovou stopu.
Proto si pojďme vyčlenit 6 minut, kdy se nenecháme ničím rušit, budeme tiše sedět a nasávat informace a atmosféru z tohoto videa. „It’s more about preservation than restoration…“
P.S. Udržujte své vozy, garáže v pořádku a čistotě, přináší to duševní klid a rovnováhu.

Zed P