Logo text

Film DK o radikálním českém architektovi a další do neděle free online

A FI
10 10 2015

“Je nutné, abychom jako osobnosti byli maximálně radikální. Je to jediná svoboda, kterou máme.”

David Kopecký patřil obecně mezi typ naprosto výjimečných lidí, se kterými byste kvůli jejich nezvladatelné povaze kámoši být nechtěli, ale kterým musíte vzdát svou úctu. Zemřel velmi předčasně roku 2009 ve věku čtyřiceti šesti let, které ale prožil na sto procent. Díky Kopeckého manželce, dokumentaristce Báře Kopecké se můžete podívat do života geniálního člověka, který jej vedl velmi nekompromisním způsobem, bez špetky podřízenosti a naopak s ohromující svobodou. Na dokumentu je obdivuhodné také to, že vdova v roli režisérky nesjela do očekávané sentimentálně patetické rovině k bezbřehé adoraci zesnulého manžela a nezdráhala se také ukázat Kopeckého drsnou tvář. Určitě vás naláká recenze filmu Maximálně radikální DK. Kopeckého pojetí architektury je fascinující, jednoduchost, čistota, funkce. Bez sentimentu.

Film DK můžete zhlédnout zdarma online na portálu DAFilms.cz díky projektu navazujícím na akci Den architektury. Ovšem pouze už jen do zítřejší neděle 11. října. Mimo jiné si na portálu můžete pustit i další dokumenty o architektuře, například Vetřelce a volavky o umění v socialistickém veřejném prostoru, krátké artové filmy nebo si opět nechat nadzvednout mandle kauzou Kaplického Národní knihovny na Letné.

Podělte se v diskuzi o dojmy a tipy na filmy z nabídky.

Stupava, dům s polopropustnou fasádou, první barák, který proslavil Kopeckého ateliér ksa. aka Kopecký Studený Architekti.

Dům v Černošicích od studia ksa., založeného Kopeckým

Dům v Mníšku pod Brdy od Kopeckého

Matthew B