Logo text

Cartel Land > Nekompromisní dokument roku!

FI
16 10 2015

Dechberoucí dokument Cartel Land (2015) amerického filmaře Matthewa Heinemana o vlivu drogových kartelů na život v Mexiku i za hranicemi ve Spojených státech je nejen jedním z mých nejsilnějších filmových letošních zážitků, ale určitě jeden z vůbec nejlepších dokumentů, jaké jsem kdy viděl. Příběh takřka antických rozměrů je úchvatnou, mrazivou a věčnou připomínkou toho, jak se každá dobrá myšlenka po cestě může zhroutit sama do sebe, jak revoluce požírá své vlastní děti a jak se ve skutečnosti dobro, narozdíl od pohádek, může stát tím samým, proti čemu původně bojovalo.

Heinemen nás hned zkraje zavede do mexické varny methu aka krystalu, u nás známého spíše pod obchodní značkou piko aka peří. Následuje exkurze na americkou stranu hranice, kde Američan Tim „Nailer“ Foley s vizáží na pomezí Marlboro mana a Roberta Redforda vede texaskou domobranu, která za své vlastné peníze a ve svém volném času chrání každou noc hranice s Mexikem proti pašerákům drog i lidí.

Střih. Dostáváme se do Mexika, 1400 mil na jih od hranic s USA, kde se místní lékař José Mireles již nechce nečinně dál dívat, jak místní kartely brutálně a bezdůvodně vraždí vesničany, a rozhodne se zorganizovat domobranu pod názvem Autodefensas. Ta se utěšeně rozrůstá a úspěšně postupně se zbraněmi v rukou vytlačuje narcos z vesnic i měst.

Z dokumentu v produkci Kathryn Bigelow (Hurt Locker, Zero Dark Thirty) se následně stává neuvěřitelná epická jízda na vlně adrenalinu a emocí, střelného prachu a smrti, odvaze a touze po moci, zradě a intrikách, korupce a boje o život i čest. Bylo by škoda, abych vám odhaloval další události, které se v tomhle fascinujícím časosběrném dokumentu odehrají. Já na konci dokumentu čekal skoro titulky se jmény herců, tak sugestivní to celé je. Podívejte se ostatně sami, třeba na iTunes.

http://cartellandmovie.com/

https://www.youtube.com/watch?v=xC5bpPfltOI

Charvi