Logo text

Medvěd bez řidiče > Ideál na D1

AU
17 11 2015

Ideální auto na to udělat si mejdan na zablokované D1 a v pražské zácpě? Hodně daleko posunutý koncept autonomního modelu F015 od Mercedesu. Automobilka představila dvě verze – první je čtyřmístné futuristické “vozítko” a druhým jakási limuzína, v níž sedíte podobně jako třeba v Lincolnu Town Car – na velké “sofa” orientované bokem.

Takže nastoupíte do auta, kterému evidentně jenom řeknete, kam chcete jet, otočíte si sedadlo k vašim kámošům, řeknete autu, co má hrát za hudbu a večírek (deníček) může začít. Na videu lze mimo jiné vidět, jak si pasažér na touchsreenu mění dynamiku jízdy, kterou po autě aktuálně požaduje. Což určitě přijde vhod – nechcete přeci, aby vám rychlou jízdou v zatáčkách nevylil Medvěd skleničku nebo nesfoukl něco z toho luxusního stolku v interiéru evokujícm luxusní jachtu.

Vůz má pohánět plug-in hybrid, indukčně nabíjená baterie s vodíkovým záložním zdrojem, který mu dá dojezd až 1100 km. Sensory a kamery jsou umístěny v těch malých ploutvičkách.

Otázkou zůstavá, jak se bude jmenovat inteligentní systém vozidla, se kterým se budete dohadovat, co má zahrát, a kam pojede. Máme už Cortanu, Siri a Google Now. Já mám v BMW paní bez jména, po které můžu chtít různé blbosti, ale mluví kvůli jenom italsky. Pro nový německý Mercedes navrhuji jméno Hans. “Hans, führen uns in Roxy für Kick The Shit, schnell!” zní totiž nejen docela důrazně, ale i dobře.

Charvi