Logo text

Nový nejvyšší mrakodrap světa překoná kilometr

A
07 12 2015

Posedlost nejvyššími stavbami a překonáváním nejrůznějších rekordů se dostala do další etapy. Nový chystaný projekt nejvyššího mrakodrapu je tak veliký, že například Petřínská rozhledna by se do něj na výšku vešla skoro 16×. A jako trpaslík by vedle něj vypadala i náš milovaný Žižkovský vysílač. Ostatně, jak by se tahle stavba vyjímala v panoramatu Prahy v poměru právě k němu posuď v naší skromné fotomontáži.

Nejvyšší mrakodrap nebude ale postaven ne na Žižkově, ale ve druhém největším saudskoarabském městě Džidda na pobřeží Rudého moře. Výškovkou stavbu nazvanou jako Kingdom Tower platí saudská vláda, která si evidentně architekturu přibrala ke svým dalším, ne již tak bohulibým koníčkům (potlačování všech myslitelných svobod, popravování aktivistů a podpora teroristů). Budova má být dokončena v roce 2018 a s 1000 metry výšky a 200 patry překoná dosavadní nejvyšší stavbu Burdž Chalifa v sousedních Spojených arabských emirátech.

Stavbu navrhli architekti z kanceláře Adrian Smith a Gordon Gill (vyhráli mj. soutěž na podobu EXPO 2017 v kažašské Astaně), má rozpočet 1,2 miliard dolarů a stane se z ní další ultimátní test lidských projekčních, inženýrských a stavebních schopností. V současné době již stavba míří ke svému 30.patru.

Ohromná výška věže bude vyžadovat mj. sofistikovaný systém výtahů. Jezdit jich bude v budově celkem 59 a doplní je i 12 jezdících schodišť. Rychlostní výtah do vyhlídkové části bude jezdit obousměrně rychlostí 10 m/s, takže na vyhlídku se dostaneš asi stejně rychle jako do 10.patra paneláku na Jižáku.

Charvi


Kingdom Tower by BiggBoss v pražském panoramatu











vizualizace: Smith&Gill