Logo text

Kam letos na dovolenou? Kepler 16b anebo HD40307g

T GD
10 02 2016

Náhodnému návštěvníkovi BiggBoss.cz možná přijde, že pořád do kola melu , melu , tlachám a plácám o cestování do vesmíru. A má pravdu, melu. Nicméně potom, co mladej Stropnický zakáže cestování na dovolenou letadlem, i vy budete rádi mlít o cestování do kosmu, koloběžkou k moři asi nepojedete.

A tak se již nyní hodí prostudovat si dostupnou nabídku cestovních kanceláří. O jednoduché cesty na oběžnou dráhu se už nyní skoro perou miliardářské firmy jako Space X, Blue Origin a Virgin Galactic, nás ale zajímají výlety za hranice všední oběžné dráhy. A proto přinášíme pár tipů na zimní či letní radovánky.

Jako první přinášíme novou nabídku Expoplanet Travel Bureau z NASA.


Především mladším a party-oriented cestovatelům, kteří létali na Ibizu, by neměla pozornosti ujít planetka PSO J318.5-22 – “Planeta, kde noční život nikdy nekončí”. Objevena byla v říjnu 2013 a patří k tzv. odpadlickým planetám, tedy těm které nemají oběžné dráhy a volně si plují vesmírem. Tyto planety samy od sebe jen lehce září, ale jakmile se ochladí, budou v nekonečné temnotě vesmíru tančit samy. A vy můžete s nimi.

Rodiny s dětmi budou nadšeny z planetky Kepler-16b, místa, kde i jejich stín bude mít vždy společnost. Stejně jako mladý Skywalker na planetě Tatooine, i okolo Kepleru-16b obíhají dvě hvězdy. Teplota není sice zrovna příznivá (přibližuje se suchému ledu),takže především pro děti doporučujeme teplé podvlíkačky do skafandrů.

Supergravitaci ochutnáte na HD40307g. Vhodné především pro lidi, kteří chtějí hubnout, protože gravitace je zde o poznání citelnější než na matičce Zemi. Někteří návštěvníci se možná ani neodlepí od povrchu. Nicméně není jisté, zda má skalnatý povrch, anebo je tvořena tlustým ledem a plyny. Ale jisté je, že je osmkrát větší než Země.

Milovníci a milovnice červené barvy ocení určitě Kepler-186f. Místo, kde je tráva vždy červenější. Potenciálně obývatelné části planety, kde možná existuje i voda. Je o dost červenější a také o dost chladnější než naše Slunce. Pokud na ní skutečně existuje život, pak je zdejší fotosyntéza ovlivněná fotony červené vlnové délky, které místní paletu barev dělají dost odlišnou od té naší. Selfíčko pro módní blogýsek tak odsud bude opravdu libový.

Tyhle skvělé plakáty si můžeš v tiskové kvalitě stáhnout i Ty ZDE

Přinášíme ještě ukázky z nového kalendáře NASA pro rok 2016 a pár starších a vyvedených retro-propagačních plakátů na cesty do vesmíru. Enjoy.

Charvi