Logo text

Téměř utopistický koncept automobilu z 30. let minulého století

AU
11 03 2016

Richard Buckminster Fuller byl jedním z nejvýznamnějších vynálezců, vizionářů a myslitelů 20. století. Většinu svého života zasvětil hledání nových technologií, které lidem usnadní či vylepší životy.

Jedním z jeho radikálních, až utopistických vynálezů byl takzvaný Dymaxion Automobil, který byl na svou dobu opravdu odvážným a průkopnickým vynálezem. Richard Fuller pracoval na tomto automobilu v třicátých letech minulého století. Asi si dovedete představit, jak šíleně vypadalo válcovité vozidlo na třech kolech, oproti tehdejším dopravním prostředkům. Vůz dokázal pojmout úctyhodný počet jedenácti cestujících a dosahoval neuvěřitelné rychlosti 144 kilometrů za hodinu. Ano, mluvíme stále o třicátých letech minulého století.

Z Fullerova konceptu vznikly pouze tři originální kusy. Během testovací jízdy jednoho z nich však došlo k nehodě, během které přišel o život řidič a další tři pasažéři byli vážně zraněni. K sériové výrobě tedy nikdy nedošlo. Níže se můžete podívat na dobové video, které zdokumentovalo testovací jízdu onoho automobilu.

V roce 2010 se britský architekt Sir Norman Foster pokusil postavit přesnou repliku Dymaxion Automobilu. Na video z testu, který v něm provedl Dan Neil z The Wall Street Journal se můžete podívat zde.