Logo text

Architektura stadionů na EURO 2016 > Stade de France v Saint-Denis

A
10 06 2016

Milujeme fotbal, zbožňujeme dobrou architekturu, a proto se už nemůžeme dočkat dnešního večera, kdy se odehraje zahajovací zápas letošního mistrovství Evropy ve Francii. Jedná se přitom o událost, ke které se upínají oči jak pure hooligans, tak i historiků architektury. Francie je totiž na Euro dokonale připravená a všechny její stadiony jsou pravými sportovními svatostánky. Čeká nás výbornej fotbal v nádherných kulisách, který si tu postupně představíme.

Nejdůležitějším stadionem celýho šampionátu vůbec je Stade de France, nacházející se ve městě Saint-Denis na předměstí Paříže. Odehraje se v něm jak dnešní úvodní zápas mezi Francií a Rumunskem, tak i velký finále. Staďák se s kapacitou přes 80 000 míst zároveň pyšní titulem největšího sportovního stánku celý Francie. Vybudován byl pro jinou fotbalovou megaudálost, World Cup 98, kterou ovládl domácí nároďák, když ve finále porazil Brazílii 3:0 (velkolepej moment). Středobodem fotbalového světa se pak Stade de France stal ještě dvakrát, když hostil finále Champions League. Naposledy o něm ovšem četl celý svět ve spojitosti s teroristickými útoky z konce minulýho roku.

Pro návrh stadionu byl roku 1995 vybrán Aymeric Zublena a jeho tým SCAU. (Podle rychlýho googlování nejde o zrovna výjimečnýho architekta, ale francouzský stadion mu otevřel dveře pro Atatürkův olympijský stadion v Turecku, což je teda velká hitparáda.) Velmi důkladně se vybíralo umístění tak, aby pozvedlo a pomohlo celému Saint-Denis. Nejobdivovanějším prvkem stavby je samozřejmě na jádru nezávislá střecha, přezdívaná lítající talíř. Architektům se s ní povedlo ochránit před deštěm všech 80 000 sedadel. Problém ale hrozil ze strany větru, kterej by ji mohl dost snadno podebrat a prostě zahodit. Vyřešily to masivní sloupy po obvodu a přímý ukotvení střechy v zemi pomocí ocelových lan. Je to vážně technickej majstrštyk, její plocha totiž zabírá plochu šesti hektarů a váží přes 13 000 tun. Díky takovýmu řešení je tak hmota stadionu vizuálně propojená se svým okolím, nestahuje se před ním do sebe. Z promenády nad tribunami je taky výbornej výhled na celý pařížský předměstí.

Detail tektoniky na modelu

Matthew B