Logo text

REVERSE = spletitá cesta uličníků do galerie

GR BB
18 07 2016

Doraž už tuto středu 20. 7. v 18:00 na vernisáž výstavy REVERSE, která už je v tuto chvíli připravená v DSC galerii v Dlouhé 5. Tady je text k výstavě a malá ochutnávka v podobě několika fotek.

Co dělají graffiti umělci v galerii? Výstava Reverse je ukáže z druhé strany

Reverse / Pasta Oner, Jakub Matuška aka Masker, Vladimir 518, Michal Škapa, Epos 257, David Krňanský, Jiří Georg Dokoupil

Vernisáž: 20. 7. 2016, od 18:00 hod.; Dlouhá 5, Praha 1
Doba trvání výstavy: 21. 7. – 30. 8. 2016

Může se to zdát v přímém rozporu, protože graffiti je umění ulice, ale jen zdánlivě. Unikátní výstava Reverse v pražské DSC Gallery totiž ukáže, k čemu díky svým někdejším zkušenostem ve svém uměleckém vývoji dospěly důležité postavy tuzemské streetartové scény. Mezi vystavujícími nebudou chybět jména jako Epos 257, Masker, Rider, Tron, Pasta, Vladimir 518, překvapivě se mezi nimi objeví i Jiří Georg Dokoupil.

„Vystavovat budou tu stránku své tvorby, kterou sice graffiti nějakým způsobem podmiňuje, ale přímo nevytváří. Přestože se na jednotlivých artefaktech může objevit práce se sprejem, nejen že není podmínkou, ale pravděpodobně bude spíš výjimkou,“ vysvětluje kurátor výstavy Edmund Čučka. „Výběr je zaměřený na respektovaná jména, která s sebou nesou jistotu přesahu a originálního řešení, přičemž všichni autoři mají za sebou i bohatou galerijní zkušenost.“

Například Jakub Matuška aka Masker, první český writer, který měl samostatnou výstavu ve státní galerii, v rámci Reverse totálně změnil médium, když své figurální kresby převedl do skla. Dlouhodobý guru současné městské vizuální scény rapper Vladimir 518 zase pro výstavu v DSC Gallery připravil své komiksy. „A zřejmě největším překvapením je zařazení Jiřího Georg Dokoupila, protože o jeho graffiti minulosti, která se váže k době po emigraci do Německa, se obecně ví velmi málo,“ vysvětluje galerista Petr Šec. Výstava ho chce představit jako zřejmě prvního českého writera vůbec a právě pro tuto příležitost s odstupem několika desítek let nově vzniklo unikátní „graffiti s chybou“, které zde bude představeno ve světové premiéře.

„Výstava Reverse dává prostor různým médiím i generacím tvůrců. Nejde v ní o odvrácenou stranu graffiti, ale naopak o společný prostor, unikátní stopu, která se vrývá do prostoru současného umění a vytváří jeho nový vizuální terén, který má stejně blízko k potagovaným městským fasádám jako čistým stěnám galerií,“ zve na netradiční výstavu její kurátor Edmund Čučka.