Logo text

Lazer Viking / Sabrehart > Flesh Cadillac už tento čtvrtek v Musictownu

M BB
05 09 2016

„Dokud vnímáme současné trendy jako poplatné vlastní tvorbě, odsuzujeme se k životu ve světě, kde nejenže překonaná forma vítězí nad obsahem, ale je zároveň tak pomíjivá, že se neodvratně odsuzujeme k okamžitému upadnutí ve fádnost v kontextu daného žánru,“ glosuje Lazer Viking prvotní impuls k vzniku alba Flesh Cadillac, za jehož zvukem stojí britský elektronický hudebník a producent Sabrehart. „K tradičním a nadčasovým hodnotám se přece dá přistupovat nekonečně novými způsoby,“ doplňuje nadšeně.

Výsledkem destrukce a následné náhodné rekonstrukce, základních kamenů debutového alba dua Lazer Viking / Sabrehart s názvem Flesh Cadillac, je tradiční pop vykloubený do poloh, které mu logicky nepřísluší, ač jeho obvyklá písňová forma zůstává netknutá. Z popela hitparád zde tak nejen skrz samply, ale i Vikingovy texty, odvolávající se krom inspirace dadaismem i na techniky Williama S. Burroughse, povstávají hrdinové popkultury dekád minulých, aby byli bez přípravy vrženi v konfrontaci se současným urbánním zvukem z dílny Sabreharta.

„Ve finále je ale nejdůležitější si uvědomit, že všechny tyhle sebe-chytřejší kecy musí ustoupit faktu, že je to celý jenom prachsprostá pop-music,“ deklamuje bez špetky ironie Lazer Viking.

K diskutovanému faktu, že Flesh Cadillac vychází pro mnohé dost překvapivě právě u BiggBoss, jen stroze dodává: „BiggBoss je nejsilnější nezávislý label u nás. Je na čase ho přestat vnímat jako exklusivní rapovou stáj a začít k němu přistupovat jako k eklektickému labelu, který se může stát domovem pro kohokoliv, kdo se nebojí razit vlastní cestu.“

lazerviking.bandcamp.com
sabrehart.com
biggboss.cz