Logo text

Poe jinak: Duchové mrtvých

C
12 09 2016

Po více než 160ti letech se vrací otec detektivního žánru. Scenárista a výtvarník Richard Corben se v knize „Duchové mrtvých“ ztotožňuje se stále aktuálním E. A. Poem. Legendární dílo tak nabralo nový (a značně mrazivý) dech.
*
„V knihovnách i na internetu jsme téměř rok hledali ty nejlepší překlady, ve kterých si můžeme v češtině Poea přečíst“ popisuje šéf nakladatelství Comics Centrum Václav Dort *neobvykle dlouhý proces
přípravy komiksu k vydání. Toto úsilí ale nakonec nebylo korunováno úspěchem a vyústilo v *nový překlad a přebásnění* některých pasáží Poeových textů: „Překvapilo nás, jaké resty vůči tomuto klasikovi hororu máme. Jeho dílo je přeloženo nekompletně a často ještě nepříliš kvalitně. Právě komiks snadno odhalí nepřesnosti nebo posouvání významu textu. Text a obraz spolu jednoduše nesouzní.“

Pět básní a devět Poeových povídek zadaptoval Richard Corben v roce 2012. Vybrané fragmenty klasikových textů spojuje a rámuje společná postava odpudivé glosátorky – čarodějnice Mag. Postava vypravěčky a také Corbenova estetika odkazují k undergroundovým počátkům tohoto předního komiksového tvůrce. Titul „Duchové mrtvých“ je důstojnou a inspirativní poctou autorovi, ke kterému se Corben neustále s oblibou navrací.

Richard Corben (1940) je komiksovou legendou. Obdivovatel E. A. Poea a H. P. Lovecrafta se proslavil svými pracemi pro časopis „Heavy Metal“. Čeští čtenáři jej mohou znát z knih „Hellboye 7: Pražský upír“, „Hellboye 11: Ďáblova nevěsta“ nebo třeba z knihy „Ragemoor“. Je členem Komiksové síně slávy.