Logo text

Lunchmeat Festival > Začal v klášteře, vyvrcholí v říjnu na Bubenské

P
04 10 2016

Hlavní večer festivalu Lunchmeat letos představí více než 20 mezinárodních projektů, propojujících nezávislou elektronickou hudbu, vizuální show a nová média. Umělci, patřící ke špičce současné světové scény, vystoupí 14. října ve třech různých prostorách funkcionalistické budovy bývalých Elektrických podniků v pražských Holešovicích. „Díky větší a členitější lokaci můžeme vytvořit ještě bohatší a dramaturgicky ucelenější program, než v předchozích letech,“ říká hlavní dramaturg festivalu Jakub Pešek.

„Přivážíme umělce, kteří se pohybují na pomezí žánrů, nebo aktuální žánry vytvářejí. Spíše než velká jména vyhledáváme kvalitní a osobité projekty, které v poslední době rezonují evropskou scénou. Českému publiku je chceme představit a připomenout, že současná klubová scéna je velmi různorodá. Byla by škoda uzavírat se do škatulky jednoho žánru,“ dodává Pešek. Letošní ročník začal 25. září celodenním speciálním zahájením v pražském Anežském klášteře, které vyvrcholilo jedinečnou show The Well. Osm století staré zdi rozezvučel vizionářský britský hudebník Koreless za strhujícího vizuálního doprovodu Emmanuela Biarda a jeho instalace plné laserů a zrcadel.

Světové premiéry i projekty z nejlepších festivalů

Jak je v sedmileté historii tradicí, i letos Lunchmeat představí site-specific projekty, připravené speciálně pro festival. Holandský producent a jedna z nejzásadnějších postav klubového undergroundu posledních dvou dekád Legowelt spojí síly s maďarským studiem Blurboyz během 14denní rezidence, jejímž výstupem bude zcela nový vizuální projekt. Také futuristické duo Amnesia Scanner dorazí do Prahy s malým předstihem, aby připravilo sitespecific show. Další dvě programové lahůdky měly premiéru na předních evropských audiovizuálních přehlídkách. Samuel Kerridge, Andrej Boleslavský a Mária Júdová představí projekt Fatal Light Attraction. Hudební až hluková rezonanční show, podpořená iluzivně paranoidním obrazem, měla premiéru na festivalu Berlin Atonal, inicioval ji však pražský kolektiv Mozaik v prostoru Neone. Tajemné techno duo SHXCXCHCXSH nedávno vydalo velmi kladně přijaté album na labelu Avian – do Prahy přijede s umělcem Pedrem Maiou, který pracuje s nalezenými, časem poškozenými analogovými filmy. Společná A/V show, balancující na hraně videoartu, se poprvé odehrála na krakovském festivalu Unsound. Zásadní programovou částí bude také spolupráce hudebníka Rolyho Portera a vizuálního umělce MFO. Jejich show Third Law slibuje mimozemský výlet s masivním zvukem a intenzivními světelnými efekty. Vychází z nadšeně hodnoceného stejnojmenného alba, které letos vyšlo na labelu Tri Angle.

Nadžánrový klubový zážitek ze Skandinávie, Berlína, Manchesteru i USA

V proudu hudby a obrazů se najde i spousta prostoru pro tanec – mimo jiné při více než tříhodinovém DJ setu, se kterým vystoupí nadžánrový producent a vývojář hudebního software Objekt. A/V show, kombinující prvky industrial post-punku, hi-tech elektroniky, živých vokálů, laseru, stroboskopických efektů a velkoplošné projekce, zase představí britské duo Patten, kteří aktuálně vydávají nové album na kultovním labelu Warp. Se současným klubovým zvukem experimentuje reprezentant berlínského kolektivu Janus a stockholmského Staycore Kablam. Se sonickou post-klubovou show přijíždí další nadžánrová hudebnice Ziúr. Britský label Her Records prezentující vizionářskou klubovou elektronickou hudbu míchající prvky future grime a bass music se představí v sestavě Sudanim, MM a Kid Antoine. Manchesterské techno duo AnD nekompromisně ukáže to nejtvrdší, co letošní Lunchmeat nabízí. Hypnotickou, až postapokalyptickou polohu si oblíbila dánská producentka a sounddesignérka SØS Gunver Ryberg. Audiovizuální show původem japonské hudebnice stáje Raster-Noton jménem Kyoka je plná nepředvídatelné, glitchové elektroniky a estetiky v nejlepší tradici tohoto labelu. Anglické A/V psychedelické duo Sculpture pak živě pracuje s nalezenými zvuky, pomocí manipulace pásek a počítačového programování. Peter Kirn, zakladatel a editor hudebního serveru Create Digital Music v Praze představí nový audiovizuální projekt Noumena, který vznikl ve spolupráci s českou světelnou designérkou Gabrielou Procházka. Závěrečný program na hlavním festivalovém pódiu kurátorsky zaštítí pražský label Polygon, který přiveze dva výrazné techno producenty. Silent Servant, zakladatel zásadního amerického labelu Jealous God, ve svém zvuku odráží a originálně rozpracovává osmdesátkový Minimal Wave. Rytmické noisové kompozice producenta Positive Centre evokují nihilistický výlet do zpustlé krajiny, vydává je Sigha na svém imprintu Our Circula Sound.

Bohatý doprovodný program nabídne výstavu, projekce i vzdělávání

Kromě vizuálně nabitých koncertních večerů Lunchmeat nabídne také doprovodný program. Poprvé se v Praze představí permanentní venkovní projekce. Experimentální projekt Lumivers na celý měsíc rozsvítí podestu restaurace Expo 58 na nábřeží Kapitána Jaroše. Nejen pro studenty nových médií festival připravil dvoudenní tvůrčí dílnu pod vedením Petera Kirna a Georga Wernera. Diváci se mohou těšit i na sérii přednášek v rámci druhého ročníku mezinárodního Sympozia o digitálních uměních. Sympozium, konané v hlavní festivalový den, se bude věnovat mimo jiné i tématu práce s publikem. Veřejnosti i odborníkům bude přístupné zdarma.